logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Tahače Peterbild 359 a Autocar DC 70/100

Vítězové Gaydonu 2017

Nejen vojenskou technikou živ je člověk modelářský, což dokládají modely civilních tahačů Peterbild 359 Jana Skleničky a Autocar DC 70/100 Jiřího Hübnera. Navíc se jedná o vítězné modely z mezinárodní modelářské soutěže v anglickém Gaydonu, kam členové našeho klubu pravidelně zajíždějí, aby domácím vyrvali nějaké to první místo. Gaydon je specializovaná soutěž modelů kamionů v měřítku 1 : 24 a výše. Modely jsou rozděleny do kategorií podle země původu, respektive podle země provozování skutečného vozidla, ale také podle měřítka. Velký Peterbild 359 Jana Skleničky v měřítku 1 : 16 pak spadal do kategorie ?bez měřítka? a stal se v ní vítězem. Základem je stavebnice Monogram, kterou si ale Jan Sklenička podstatně upravil. Šasi je zkráceno o tři centimetry, osazena nová kola typu Trilex a odstraněna spací kabina, takže vzniklo podstatně jiné vozidlo, než zachycuje stavebnice.

Jiří Hübner nasadil do soutěže model amerického tahače Autocar DC 70/100 ze 60. let minulého století v měřítku 1 : 24 a vybojoval s ním první místo v kategorii Americké a australské nákladní automobily. Základem je šasi ze stavebnice AMT, na něž je posazena resinová kabina Stratomodels. Též jsou použita kola typu Trilex a doplněna spousta detailů ? například sypače písku, sněžné řetězy a dečka před chladičem.

V obou případech se jedná o impozantní modely, které si více než zaslouží, aby byly představeny na stránkách Toluenového opojení ? galerie.

 

Peterbild 359 v měřítku 1 : 16 je obří model, který zaplní celý stůl.

Odstraněním spací kabiny se šasi zdánlivě ještě prodloužilo. Na místě kabiny je pak na šasi položena čtvercová mřížovaná plošina.

U velkých modelů je patina snad ještě důležitější než u malých. Je to jediný způsob, jak velké plochy rozbít a modelu vdechnout život.

Dokonalé obtisky a jejich dokonalé uložení je základem úspěchu.

Nesmí chybět ani dokonale ztvárněný motor...

? a takové detaily, jako je tepelná izolace kapoty.

Samozřejmostí je kabeláž a hadičky a trubky hydrauliky. Za povšimnutí stojí točna pomazaná vazelínou.

Detail palivové nádrže s kabely od čidel stavoznaků a palivovými hadicemi.

Držáky zpětných zrcátek nejsou přilepeny, ale jen nastrčeny do otvůrků v rámu dvířek, aby se daly při transportu modelu v bedně sundat a nemohlo dojít k jejich ulomení.

Autocar DC 70/100 je neméně působivý model, i když pouze v měřítku 1 : 24. Povšimněte si bezchybně provedených tabulek s poznávacími značkami pod nárazníkem.

Záběr z nadhledu ukazuje celkové tvary modelu, který díky barevnému kabátu působí velmi živě.

Nová kola Trilex mu také více sluší než původní ze stavebnice.

Zadní polovina vozidla.

Sněhovými řetězy opatřená rezerva.

Nádrž za kabinou ve stavebnici nebyla. Jiří Hübner ji v rámci konverze přidal.

Opět perfektně položené obtisky, které dokonale splývají s povrchem.

Otvorem v šasi je vidět jedna z rozvodovek s věrohodnou patinou.

Další sněhové řetězy jsou zavěšeny na šasi.

 
Přidat komentář

Diskuse k tomuto článku byla uzavřena.

Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.