logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Water Buffalo na Lidu

V létě se zde bude zase prodávat zmrzlina

Na jaře 1945 se konečně britská 8. armáda prokousala Apeninským poloostrovem až k Pádské nížině. Postupovala po východním, jaderském břehu a ležel před ní závěrečný úkol – dobýt Benátky. Je to vlastně ostrov uprostřed Benátské laguny, takže útok musel být obojživelný. Pro tento účel vznikl u 8. armády speciální obojživelný pluk, který v Perugii improvizovaně vyzbrojil Royal Army Service Corps. Pěší eskadrony W, Y a Z pluku měly ve výzbroji po 36 obojživelných pásových transportérech LVT 4 z amerických dodávek, které si Britové trošku upravili a používali pod označením Water Buffalo. Mnohem zajímavější byla výzbroj eskadrony X pro přímou palebnou podporu. Do nákladového prostoru LVT se vestavěla dřevěná podlaha a na ni se posadila 25liberní houfnice, standardní zbraň britského dělostřelectva za druhé světové války. Jednotka měla 16 takových vozidel a do pluku ještě příslušela eskadrona S pro technickou podporu a velitelská R. Fotky a údaje jsem našel v publikaci Concord „US Amtracs and Amphibians at War 1941-45“ a hned jsem dostal chuť si LVT IV (Britové nahradili americkou latinskou číslici římskou) palebné podpory postavit. S americkými obojživelnými vozidly řady LVT jsem už měl bohaté zkušenosti. Z primitivních stavebnic Bluetank jsem si v 90. letech postavil a konvertoval celkem jeden „amtank“ LVT (A)-1 a dva „amtraky“, LVT-2 a LVT-4 (všechny se časem objeví v Toluenovém opojení). Nyní jsem měl k dispozici neskonale kvalitnější kit LVT-4 firmy Italeri, který potřeboval jenom nepatrnou „britskou“ přestavbu, a nechyběla mi ani stavebnice 25liberní houfnice z produkce firmy Tamiya.

Co se týče podložky, která vznikla v roce 2006, volil jsem nejjednodušší řešení – písečný terén a žádné figurky. Scéna ukazuje LVT IV na pláži písečné kosy Lido při doplňování munice z původní kolesny. Kosa odděluje Benátskou lagunu od moře a patřila a stále patří k oblíbeným rekreačním místům jak místních, tak turistů (název „lido“ se stal synonymem rekreační pláže). Pruh vody je vytvořen z tvarované, modře podbarvené folie, kterou používají vláčkaři a její roličku jsem koupil na nějaké modelářské výstavě), a jako připomínka mírových časů, které se zase vrátí, leží v písku reklamní tabule zmrzlinového stánku.

Obojživelný transportér LVT byl poměrně velký, takže k zaplnění podložky stačil model sám.

Pohled z druhé strany ukazuje v popředí zmrzlinářovu tabuli. Těsně u pásu leží srolovaná plachta, což je z nouze ctnost, neboť se mi nepodařilo na této straně vozidlo realisticky zasadit do písku a musel jsem vzniklou škvíru nějak zamaskovat.

Konstrukci dřevěné podlahy jsem si musel vymyslet, fotografie, které jsem měl k dispozici, takové detaily nezachycovaly.

Místa, kde se dalo předpokládat, že se při výjezdu z vody nalepí slaný písek, jsem potřel rozředěným lepidlem Herkules a posypal přesátým pískem.

Kromě konverze přední části s průzory a poklopy jsem na kitu LVT IV provedl pouze drobné úpravy – vyrobil závěsná lanka zadní rampy a prořízl pro ně drážky, jimiž procházela do boků vozidla k navíjecím vrátkům.

Britská verze Water Buffala měla zaplechované střeliště kulometu a do poklopu kulometčíka/radisty byla vsazena plexisklová pozorovací kopule s plechovým krytem zezadu a z boků. Nejpracnější byla výroba kopule – vymáčkl jsem ji z nahřáté acetátové folie.

 

Houfnice je postavena „z krabičky“, snad jsem pouze doplnil tažné lano na štítu.

25liberní houfnice firmy Tamiya patří k letitým kitům a je to na ní znát. Dnes je k dispozici kvalitnější stavebnice AFV Club.

Podložku jsem doplnil kolesnou. Jednak se hodila k zaplnění „prázdného“ rohu, jednak mi bylo líto ji nepoužít a odložit.   

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Ruská kocovina

Putinův svět a přízraky minulosti