logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

V Izraeli se zase bojuje

Moji bratři opět krvácejí a umírají.

Není vteřiny, abych na ně nemyslel, nenechám si ujít žádné zprávy v rádiu nebo v televizi, hltám denně noviny, abych přibližně věděl, jak si válčící strany stojí. Mám představu, nebo srovnání. V někdejších Sudetech zvedli hlavu fanatičtí potomci vystěhovaných a na Prostějov, Olomouc, Liberec padají rakety, které zabíjejí, pokud se trefí, nevinné lidi. Co bych čekal od vlády a armády? Že zůstane stát se založenýma rukama?

Na Izrael spadlo osm set raket, které zabíjejí, mrzačí a straší obyvatele, kteří touží po klidu a míru jako málokdo na tomhle světě. Po dvou tisících letech pronásledování a křivd mají svou staronovou zemi, kde jsou doma a o níž vědí, že už nikdy, nikdy nedopustí, aby beztrestné zabíjení židů, mých bratří, bylo tolerováno, trpěno, nebo dokonce odpuštěno. Byl jsem v Izraeli v jeho prvních dnech, v obleženém Jeruzalémě s českým reportérem Aškenazym a slovenským Mňačkem. Jeruzalém leží v údolí mezi vysokými kopci, z nichž stříleli na město arabští dělostřelci, vycvičení Angličany, a za každým klečícím dělostřelcem stál anglický důstojník, který mu pomáhal zaměřovat dělo. Kličkoval jsem mezi těmito dělostřeleckými výstřely. Měl jsem blízko vědomí a usilování v přítomnosti nedávnou dobu šoa, zkázy, kdy zabít, ponížit žida bylo v Evropě chráněno německými zákony. Zahynulo nevinně šest nebo sedm miliónů lidí, mezi nimi můj tatínek. Mohlo by se to, v jakékoli podobě opakovat? Ano, ano, ano. A zase umírají moji bratři, s jediným, nejdůležitějším rozdílem mezi staršími pokoleními a mými současníky. Brání se.

Izrael vrátil židům důstojnost, kterou jim Němci v okupované Evropě brali, i s jejich životy. To není vzdálená minulost. To je stín, vrhaný na každého žijícího žida a Izraelce, kdekoli na světě, ale v Izraeli zvláště. Důstojnost v mé době je schopnost a odhodlání se bránit. Všechno ostatní ponižuje, odsuzuje k smrti.

Izraelci nechtějí vygumovat Persii z mapy jako perský prezident Ahmadínežád Izrael. Většina Izraelců je smířena s ustavením Palestinského státu.

Svět, Spojené národy jim to nabídly už v roce 1948, kdy jsem odtamtud posílal do Prahy zprávy. Arabští vůdcové to odmítli. Řekli svým lidem: „Vrátíme se na bodácích. Zaženeme židy do moře“. To jim neradí korán, to je cíl a strategie arabských vůdců, a kdokoli z nich je mírumilovnější, toho zabijí, jako zajordánského krále Abduláha nebo egyptského prezidenta Sadata.

Mrzí mě, že český tisk, v znepokojujícím rozsahu, straní té druhé straně, oklamán arabskou propagandou, která je stejně prolhaná jako kdysi nacistická propaganda pana Goebbelse. Arabští vůdci a vedoucí Hamásu lžou. Nedá se jim věřit. Jsou podlí, zlí a prolhaní. Naštěstí jsou i zbabělí. Nechávají se zaštítit ženami a dětmi a jsou šťastni, když český, jako světový tisk, ukazuje zabité děti v kalužích krve.

Židé chrání své děti před raketami v krytech. Arabští vedoucí je nechávají na ulicích Gazy, jako užitečný kapitál pro svou prolhanou propagandu.

Za minulý týden vystřelili hrdinové Hamásu na Izrael, na mé kamarády v Aškelonu a v Berševě, čtyři sta raket. Za to nemohou ani židovské, ani arabské děti. Rve mi srdce, když vidím zabité arabské nebo židovské dítě. Za Hitlera zabili nacisti milión pět set tisíc židovských dětí do patnácti let. Izraelci nemají ve svých válečných cílech zabíjet děti. Válčí za mír, za pokojnější život svých obyvatel, kteří už si prožili pět válek, naštěstí vítězných. Rakety Hamásu ohrožují milión Izraelců. V Izraeli je přibližně tři a půl miliónu lidí. Vyhubit třetinu jednoho lidu se povedlo v Evropě Němcům. Má se to opakovat nyní znovu, na Blízkém východě?

Jsem na straně Izraelců, bez ohledu na to, co píše Frankfurter Allgemeine nebo New York Times. Izraelci jsou důstojný, demokratický a hrdinský lid, který, když nemá na vybranou, vytáhne do boje. Opakoval bych rád v české zemi, kterou mám rád jako sebe, že Izrael vede spravedlivou, třebaže tvrdou, až nelítostnou válku, na té správně straně, jak, o tom jsem přesvědčen, ukáže budoucnost. Nechte Izrael, aby se bránil. Dopřejte Izraelcům konečně klid, klid zbraní, klid pro život, pro který jsme se narodili. Jestliže to nejde jinak než válkou, snažte se o spravedlivý pohled.

Měl jsem kamaráda, izraelského letce, vycvičeného v Čechách. Nad Suezem, v jeho miráži, spatřil z každé strany nalétat na sebe dva migy. Protože rozuměl rusky, slyšel prvního ruského pilota, válčícího za Násirovy vojáky. Říkal: „Podívej, židi umějí lítat“. Druhý ruský letec rusky odpověděl: „Podíváme se, jestli umí i plavat“. Můj kamarád oba sestřelil. ale neměl z toho radost. Nechci být vrah, řekl mi po svém leteckém souboji, i kdybych měl odjet do Austrálie. Ale nechci se nechat zabít, jako zabil Hitler mou mámu a tátu.

Mám to na mysli, kdykoli Izrael válčí.

Mám to na mysli tyto dny, každou vteřinu.

Vyšlo v Právu, dne 15. 1. 2009, v tištěném vydání na straně 6.

Uveřejněno bez vědmí autora.

 
Datum: 19. 01. 2009 18:00:16 Autor: -lk-
Předmět: Mrkněte na YouTube
Newyorský starosta to té huse z CNN vysvětlil naprosto přesně. Podívejte se zde: http://blogs.jta.org/telegraph/article/2009/01/05/1002001/bloomberg-on-cnn A také si prohlédněte, jak Hamas začíná s výcvikem teroristů již u dětí: http://www.youtube.com/watch?v=eTGbP55HGi8 Co na to naši pacifisti, UNICEF, OSN?
Datum: 20. 01. 2009 09:44:24 Autor: MF
Předmět: Samozřejmě
Každý slušný člověk drží palce Izraeli.
Datum: 22. 01. 2009 09:52:11 Autor: Don
Předmět: najivita
Představa, že v nějakém etnickém konfliktu je chyba jen na jedne straně, je skutečně najivní a hodna "slušných lidí".
Datum: 22. 01. 2009 10:13:06 Autor: -lk-
Předmět: Pro Dona
Done, nauč se nejdřív pravopis, abys ze sebe nedělal na netu blba.
Datum: 22. 01. 2009 12:13:54 Autor: MB
Předmět: Podiel
Som kresťan a snažím sa nebyť rasista. Ale stále sa mi vtiera porovnanie, že ako dokáže 5,5 milióna Židov v Izraeli držať v šachu 110 miliónov Arabov na bízkom a strednom východe. Je to pomer jedného Žida na 20 Arabov. Ak všetky rasy maj byť na rovnakej intelektuálnej úrovni, tak nerozumiem, že ako je to možné, že Židia dokážu udržať také skóre. Bude to asi tým, že Židia dokázali so svojim monoteizmom prežiť 5000 rokov sústavnej poroby, pokiaľ ostatné veľké silné ríše a národy, ktoré ich kolonizovali už dávno zanili. Veď aj Ježiš Kristus s Pannou Máriou a všetkými apoštolmi, spolu s prvým kresťanský pápežom (Petrom) boli obrezaní židia. Aj taká "maličkosť", hovoriaca za veľa, podľa všetkého Židov je asi 0,1% z obyvateľstva na zemeguli, ale dokážu kontrolovať až 80 % svetového kapitálu. Je to na zamyslenie...
Datum: 22. 01. 2009 12:36:56 Autor: Siky
Předmět: Internetové zaklínadlo
Internetové zaklínadlo má jméno "slušní lidé". Slušní lidé drží palce Izraeli, jak jsem se dočetl o pár příspěvků výše, slušní lidé volí ČSSD, nebo KSČM. Slušní lidé si nepřejí poplatky v nemocnicích a nemají rádi ty prolhané, páchnoucí a po celém světě válčící Američany. Slušní lidé respektují Rusko a litují, že není velmocí číslo 1. Slušní lidé by rádi vrátili socialismus, protože byl spravedlivý. Mám vlastní rozum. Nejsem slušný člověk.
Datum: 22. 01. 2009 14:43:58 Autor: Josef
Předmět: Vysvětlení pro MB
Je to docela prosté. Od 110 miliónů odečtěte ty Araby, které ani nenapadne proti Izraeli bojovat (Saudská Arábie, Egypt atd.). U ostatních si najděte jejich počty zbraní (tanky, letadla) a podělte dvěma (není to technologická špička a obsluhy nejsou moc vycvičené). Najděte si počty zbraní Izraele a vynásobte dvěma (je to technologická špička a obsluhy jsou dobře vycvičené). Potom výsledky porovnejte a nebudete se divit. Co se týče kontroly kapitálu, těmi 80% si nejsem jist. Člověk znalý historie ale ví, že po staletí nemohli Židé provozovat řemesla a vlastnit půdu. Nezbylo než obchodovat a půjčovat peníze. Naučili se to dobře. Nemusíte si nad tím lámat hlavu.
Datum: 22. 01. 2009 16:51:04 Autor: Andreas
Předmět: to Siky
hehe:) Z nadužívání slova slušní lidé se mi občas chce blinkat :) A kromě držení palců Izraeli se asi shodneme:) Josef: Mno a možná by stálo k Izraelců ze to připočít že bojují o život, kdežto uzený hlavy že musej, páč náčelník přikázal:)
Datum: 22. 01. 2009 22:03:53 Autor: -lk-
Předmět: ad "slušní lidé"
Já myslím, že diskutující "MF" to nemyslel špatně. Siky, já si myslím, jak Tě znám, že i Ty fandíš Iraeli. Nemyslím, že opravdu slušní lidé opravdu fandí KSČ, že fandí Paroubkovi etc. etc. Izrael bojuje o život, Hamas bombarduje civilní obyvatelstvo Izraele a chystá teroristické útok proti všem "nevěřícím". Ortodoxní muslimové vedou válku proti naší atlantické civilizaci, tj. nejenom proti USA (i Rusku), ale proti všemu, co západní civilizace vybudovala za 2 tisíce let. Ať už si o současné formě kapitalismu myslíme. Jenom se koukněte na ty TV prohlášení Hamasu -- jdou nám po krku. A Izrael je v první linii. V Izraeli se bojuje o civilizaci, jakou my známe. Současný islám nás chce všechny vymazat z mapy světa. Běhá mi z toho mráz po zádech. Je to kultura, která chce vyvraždit všechno, co není islámské. Slušní Arabové, i muslimové, s tím nesouhlasí. Kdo fandí Hamasu, je "užitečný idiot", v tom smyslu, jak už to hlásal soudruh Lenin, Stalin a ostatní. Dnešní ortodoxní muslimové nemají nic společného se Saladinem, který vyobcoval z Palestiny křižáky, nemá nic společného s Araby, kteří vymysleli astronomii, lékařskou vědu, umění... Tato civilizace nic nevytvořila, jenom se opásá bombami a vraždí, neváží si lidského života a v tomto duchu vychovává i své děti. Vedeme svatou válku, ať už to Evropa a USA chápou nebo ne. Jde nám o krk. Kdo není muslim, půjde pod nůž -- tak to hlásá dnešní militatní islám.
Datum: 23. 01. 2009 07:02:31 Autor: mescalero
Předmět: Slušný člověk
Nevím, jak se pozná slušný člověk. Volím ČSSD, ačkoliv Paroubka a jiné nemusím a minulý režím jsem neměl právě rád (na druhé straně jsem byl hodně nemocný, stále jsem byl po nemocnicích a lázních a to zadarmo, dnes by si to mí rodiče dovolit nemohli. Jsem z malé vesníce a tady lidé žijí úplně jinými problémy a za podstatně menší peníze (a často platí za potraviny, služby, energie atp. více než městští lidé). Nevadily by mi poplatky u lékaře, tam ať se platí klidně stovka. Ale moje matka, za léky které opravdu potřebuje, dává díky poplatkům v průměru přes tisíc Kč měsíčně (většinou bere léky, které se nepočítají do limitu, takže ač loni zaplatila kolem 10-12000,- jen v lékárně, limitu nedosáhla). Co se konfliktu Izraele a Palestinců týče, nevidím to také tak černobíle, je to nekonečný kolotoč msty. Ponechávám stranou všechna jina fakta, příčiny a důvody atd. Vezměte si jen poměr "padlých", myslíte, že příbuzní těch spravedlivě zabitých palestinských žen, dětí, starců a dalších nebojujících budou mít rádi Izrael, nemyslíte, že se tu jen vyrobili další bomboví mstitelé? Nefandím Hamasu, ale tolik vím z jiných konfliktů "špatně vyzbrojených domorodců", nemajících šanci porazit či zabít (vůbec se k nim dostat) dobře vyzbrojené profesionály: vždy to všude odnesli nejbližší civilové. Zajímám se ind. války, strana poražená, tj. Indiáni, zabila v konfliktech jen minimum vojáků (a ti také zabili minimum opravdových válečníků, většina pobitých "rudých vrahů a řezníků" byly ženy, děti, starci, nebojující - homosexuálové apod.), většina většinou velmi krutě zavražděných či umučených byli osadníci a jejich rodiny. A to proto, že to bylo snadné, a že byli po ruce. Možná, že jsme tu svědky nějakého nového hodnocení či přehodnocení válečných konfliktů. V tomto světle bychom měli glorifikovat Američany bojující ve Vietnamu, bránili přece demokracii a náš způsob života, co na tom, že napalmem a pobíjením civilů. Máme bojovat se zákeřným, ničeho se neštícím nepřítelem stejnými prostředky, máme s čistým svědomím a vědomím, že je to spravedlivý boj zabíjet nevinné? To je můj hlavní problém, který s dnešními "spravedlivými válkami" mám.
Datum: 23. 01. 2009 08:56:26 Autor: rumburak
Předmět: Modelová situace
Netvrdím,že všichni Židé jsou hodní a Arabové naopak .A to stejné platí u všech národů .Co by jste ale řekli třeba Němci kdyby vám řekl : Chudáci Palestinci jsou na tom podobně jako mi Němci po 2.světové válce !! Ti hnusní Britové nám také neposlali žádné peníze ani odklízecí čety a to jsme jim poslali pouze několik stovek raket V2 na Londýn a další města !! A ti britští vrahouni potom podnikali kobercové nálety na naše zbrojovky a města a zemřelo statisíce civilistů !! Podívejte se kolik zemřelo Britů a kolik Němců !! To je nepoměr - to není spravedlivé !! A ještě nám Polsko a SSSR zabralo naše území !! Ať nám ho hned vrátí !! A dále chceme aby se vrátilo 9 000 000 sudetských Němců a jejich potomků zpět do České republiky !! Nebo začneme odpalovat rakety na Cheb,Liberec a Domažlice !! A naši sebevražední atentátníci se začnou odpalovat v tramvajích v Praze a Brně !! --- Palestinci si musí uvědomit to na co přišel po všech prohraných válkách Egypt .Že silou Izrael nikdy neporazí. A po mírových dohodách a bezpečnostních zárukách mu Izrael do roku 1982 postupně vrátil celý Sinajský poloostrov ! Gazu už Izrael vyklidil a co se stalo ? Kde má Izrael nějaké záruky,že se to stejné nebude opakovat i v případě Západního břehu a Východního Jeruzaléma ? Palestinští vůdci si musí uvědomit,že podmínky určuje vítěz a všechny arabsko-izraelské války vyhrál Izrael ! Podle mě Izrael vrátí asi 90% Západního břehu - jak probíhá bezpečnostní zeď ! /Kypr je členem EU a také ho rozděluje zeď !/ Ale Východní části Jeruzaléma se Izrael jistě nevzdá / je tam i Zeď nářků !/. --- Lituji všech zabitých palestinských žen a dětí,ale to samé bylo přece třeba i za 2.světové války v Německu a Japonsku. Kolik žen a dětí zemřelo třeba i za odstřelování a bombardování před výsadkem v Normandii . Bohužel je válka svinstvo !!! Ostatní arabské státy by měli Palestince přimět k mírovému jednání !!! A třeba Irán a Sýrie raději postavit v Gaze za peníze na zbraně elektrárnu na zemní plyn !!!
Datum: 23. 01. 2009 09:16:27 Autor: mescalero
Předmět: jen krátce
Tolik porážek, tolik mrtvých na vlastní straně, to je strašně frustrující, ponižující a zároveň to neustále vyvolává a stupňuje touhu po odvetě. Poražený by nikdy neměl být stavěn do bezvýchodné situace, nemělo by se po něm ještě dupat, porážka by se mu měla něčím osladit, v něčem ustoupit. Viz chování ODS při a po nákupu poslanců. To se jednoho dne vymstí. Tolik obecná úvaha, která se dá do jisté míry vztáhnout i na konflikt Palestina/Izrael. Egypťané nebyli ve stejné situaci jako Palestinci. Měli svůj stát, nikdo jiný na nimi nevykonával dohled, neomezoval jejich práva. Myslím, že pokud si pořádek neudělají sami Palestinci, tak s jejich teroristy či bojovníky za svobodu (jak to rozlišit? vezměme jen situaci v Čečensku a jinde, koneckonců i ti "moji" Indoši: jejich odpor bělochům byl jen nekonečnou přehlídkou teroristických, kriminálních a bestiálních činů a přesto je dnes nikoliv nevýznamná část literatury oslavuje a podobně to vnímají i mnozí lidé, hlavně u nás) nikdo nehne. Jediné řešení by možná bylo, a to řešení konečné. Jak prý řekl Stalin: je člověk, je problém, není člověk, není problém. To by se dalo vztáhnout i na Palestince. Nebo je vyhnat a nějak rozsídlit po celém světě. Jinak budou stále vybuchovat bomby a umírat děti a ženy.
Datum: 23. 01. 2009 09:36:27 Autor: rumburak
Předmět: Palestinští uprchlíci
Problém arabských /palestinských/ uprchlíků. Během 1.arabsko-izraelské války v letech 1948-49 uprchlo /část i vyhnána/ podle OSN 726 000 arabských uprchlíků .Z toho 280 000- Západní břeh,190 000- Gaza,100 000- Libanon,75 000-Sýrie,70 000- Zajordánsko,7 000- Egypt a 4000- Irák.Jen v letech 1948-55 se do státu Izrael přistěhovalo 645 000 Židů z těchto arabských států :260 000- Maroko,130 000-Irák,58 000-Turecko,56 000-Tunisko,50 000-Jemen,36 000-Libye,30 000-Egypt,14 000-Alžírsko,6 000-Libanon a 5000-Sýrie. --- Izrael má rozlohu 20 770 km2 a 7 337 500 obyvatel.Z toho je 19% Arabů,jejichž rodiče a prarodiče v roce 1948 zůstali a stali se občané státu Izrael.Mají v Izraeli své školy,noviny a volební právo /i možnost být třeba i zvolen do Knesetu/.Když si odmyslíme různé antipatie atd. opravdu si někdo myslí,že je prakticky možné,aby se třeba i postupně vrátilo nynějších asi 4 500 000 palestinských uprchlíků zpět do Izraele ??? Je to asi podobné jako by se chtělo vrátit 9 000 000 sudetských Němců a jejich potomků zpět do Česka .Kde by jsme pro ně vzali ubytování,školy a nemocnice ??? O veřejném mínění ani nemluvě !!! Je hanba okolních arabských států,že nechávají 60 let žít Palestince v uprchlických táborech . A ať se na mě třeba za to i někdo zlobí,ale něco to vypovídá i o charakteru lidí,kteří tak už 60 let žijí a nesnaží se to změnit jinak než teroristickými útoky na Izrael. Co by jste si pomysleli o Bavorsku nebo Rakousku kdyby dodnes žili sudetští Němci u českých hranic v uprchlických táborech !!!
Datum: 23. 01. 2009 10:19:48 Autor: mescalero
Předmět: mentalita
To, že se Palestinci nesnaží nic změnit a nechtějí na sobě pracovat - když budu trochu laciný a jednoduchý, tak budu tvrdit, že je to mentalitou. Není asi náhodou, proč Anglosasové ovládli celý svět. Spoustě lidí stačí jejich status quo, nechtěji nic měnit, věří v osud či chcete-li kismet. Takoví jsou i ti mí rudokožci, když mohli, tak válčili a loupili, z toho žili. Když jim toto bylo zakázáno, dřepěli v rezervacích, chlastali, čekali na příděly a nadávali a stěžovali si. Ono k životu nebo chcete-li k přežívání stačí málo. Otázkou je, co je správné, přežívat z mála a neničit planetu a také nic nedokázat, nebo se aktivně o něco snažit, hromadit majetek, ničit přírodu, a pak na té hromadě majetku nespokojeně zemřít, protože ta hromada mohla být ještě větší. Já sám nevím, já hromadím jen knihy, nic jiného nemám a nechci. Ale to jsme se dostali někam jinam. Kdyby se měli stěhovat všichni uprchlíci tam, odkud uprchli či byli vyhnáni ... asi by na každých hranicích stály armády a stěhovaly by tyto navrátilce do končin, z nichž není návratu.
Datum: 23. 01. 2009 15:33:00 Autor: Josef
Předmět: P. Křížkovi
Ve své poznámce o "slušných lidech" jste nakousnul některá obecnější témata. Každé náboženství v historii posloužilo jako garant určitých etických hodnot, jejichž dodržování je nutné k tomu, aby lidská společnost zůstala lidskou společností (viz např. desatero). Každé náboženství lze ale zneužít k ovládání společnosti. To vždy dělají fanatici. Těm islámským jde prioritně o ovládnutí společnosti ve svých (tj. muslimských) zemích. Naivní muslimové si ještě nevšimli, že muslimští teroristé např. v Iráku zabijí více muslimů než tzv. nevěřících. To že islám v oblasti vědy a techniky zaostal za ostatním světem je zcela logické. Pokud si někdo myslí, že veškeré vědení je obsaženo v jedné knize (v daném případě v koránu), nebo že všechno ví a může se izolovat od světa (to svěho času udělala Čína), tak upadne. Stejný úpadek potkal SSSR (kybernetiku považovali za buržoazní pavědu) a stejný problém čeká USA, pokud tamní křesťanští fundamentalisté omezí genetický výzkum. Muslimský (i jiný) fanatismus vede jednoznačně k úpadku společnosti. Problém je, že muslimští teroristé teď proti západní civilizaci používají prostředky, které tato civilizace sama vymyslela.
Datum: 23. 01. 2009 15:41:03 Autor: Josef
Předmět: mescalerovi
V dějinách je to ve skutečnosti tak, že porážka může být pro společnost velmi prospěšná, pokud se z ní dokáže poražená společnost poučit a reformovat se (viz Prusko po r. 1807, zrušení nevolnictví v Rusku po Krymské válce, Japonsko po roce 1854 i po druhé sv. válce). Problém muslimů je ovšem v tom, že věří v neomylnost svého náboženství. Arabů kteří by přemýšleli o tom, co by byli bez ropy, je ještě pořád velmi málo.
Datum: 24. 01. 2009 18:03:25 Autor: Proki
Předmět: Izrael v obklíčení
Izrael je ve stejné či podobné situaci, jako ČSR v roce 1938. Rozdíl je v tom, že Izraelci mají odvahu bojovat za svou samostatnost a právo na život, bez ohledu na pokřivené a defektní mínění "slušných lidí" a vládních představitelů z předposrané EU. Bojují tam kde se představitelé ČSR zalekli. Bojují proti všem a nenechají se od tohoto boje odvrátit. Mnichovskou dohodu by nikdy nepřijali. Proto jim patří mé srdce. Jsem a vždy budu na "jejich straně"!
Datum: 26. 01. 2009 06:57:06 Autor: mescalero
Předmět: stranictví
Bývaly časy, kdy jsem dokázal stát na některé ze stran válečných konfliktů. To mi bylo kolem dvaceti a jakmile jsem někde viděl boj za svobodu (či spíše prezentaci tohoto boje), hned jsem stranil. Když jsem se pak podíval na druhou stranu, proti které jsem byl, a začal "studovat" jednotlivá střetnutí, motivace, minulost a skutečné cíle vůdců, zkoušel se vžívat do osudů a pocitů obyčejných lidí, zatažených často proti jejich vůli do těchto válek a váleček ... Nemohu už stranit, spíše sleduji "vedlejší ztráty" a přemýšlím o tom, co vše lze v rámci "spravedlivého boje" obětovat a zlikvidovat. Můj problém byl a stále je jediný, ale veliký: můžeme, čímž mám na mysli euroamer.civilizaci, k níž se přes všechny výhrady hlásím, používat stejné metody jako nepřítel (dejme tomu fanatický muslim)?
Datum: 26. 01. 2009 07:15:14 Autor: mescalero
Předmět: porážka
V určitých typech společností, na určitém stupni vývoje vyvolá porážka jedinou reakci: touhu po pomstě, odplatě. Jak se mají Palestinci poučit? Mají budovat (ale jak? za co? jak dostanou, i kdyby na to měli, na svá území moderní tanky, stíhačky atd.?) moderní armádu, vzít si poučení z Izraele? Jak se mají zbavit své nenávisti, která je neustále rozdmýchávána (Hamasem i Izraelem, rukou nerozdílnou)? Mají vyvraždit členy Hamasu a poklonkovat Izraeli a žít pod jeho patronátem? Vžijte se do pocitů obyčejného Palestince, který chce žít v klidu, nechce válku a přesto mu izraelská armáda zabíje jeho ženu a děti. Budeme se divit tomu, že se pak dosavadní neutrál změní v zuřivého nepřítele Izraele? Chápu, že se stát musí bránit, ale co je výsledkem voj. operací Izraele? Kolik bylo zabito skutečných ozbrojených nepřátelských bojovníků? Přiznám se, že nevím, jakým způsobem konflikt Palestina/Izrael řešit. Jedno ale vím - pobíjení civilů bylo, je a vždy bude kontraproduktivní.
Datum: 26. 01. 2009 10:11:10 Autor: Josef
Předmět: mescalerovi
Poučit? Těžko. Toto společenství je do značné míry ve vleku svých fanatiků. Dojít k závěru že dobrá porážka je lepší než špatné vítězství chce opravdu dost velký historický nadhled. Ale myslím, že v Japonsku a Německu po II. sv. válce se to povedlo. Ostatně hnutí Fatáh začalo zaujímat poněkud realističtější postoje.
Datum: 27. 01. 2009 10:37:58 Autor: -lk-
Předmět: Top Israeli Air Force Officer Gives Detailed Briefing On Operati
Poučná informace zde: http://www.infolive.tv/en/infolive.tv-35421-israelnews-top-israeli-air-force-officer-gives-detailed-briefing-operation-cast Brečící pacifisty bych poprosil, aby tuto stránku už nezatěžovali. Hamas se zaměřuje výhradně na civilní cíle; izrael na vojenské. Pokud při tom zahynou civilisté, je to vina Hamasu. To mi připomíná brekot zastánců lidských práv nad hromadným vrahem, kterému policie nedopatřením zlomí ruku (o paralelách s 2. sv. v. nemluvě). Pacifisté, prosím vás, už sem nepište!
Datum: 27. 01. 2009 13:30:16 Autor: mescalero
Předmět: nejsem pacifista
1. měl jsem, možná mylný, že v diskusích tohoto typu mohu vyjádřit svůj osobní názor. 2. nejsem v žádném případě znalec problematiky izraelsko-palestinských vztahů. Přijde mi jen divný ten nepoměr ztrát a složení obětí. Proč je Čečenec bojovník za svobodu a Palestinec terorista (případně si dosaďte jiné příklady)? Může Hamas vůbec zasáhnout vojenské cíle, jsou pro něho a jeho techniku dosažitelné? 3. nejsem pacifista, jen nemám rád zabíjení žen a dětí (ospravedlňujte si to jak chcete) - podotýkám kýmkoli, nezajímá mě, kdo zabíjí a jaké k tomu má důvody, některé věci se prostě nedělají a tohle je jedna z nich. Na rozdíl od mnohých soudím, že jsme v r. 1938 a 1968 měli bojovat, ať už by to přineslo cokoli. A možná, že bychom se časem ocitli v podobné situaci jako Palestinci: okupovaná země, partyzánský odboj, výběr snadných cílů pro záškodnické akce atd.
Datum: 27. 01. 2009 21:39:56 Autor: K.Bartošík
Předmět: Můj názor
Nemohu si pomoci,ale stále si kladu otázku,proč jsou Palestinci v Gaze na tom tak špatně.Tak proč se o ně nepostarají a nenastěhují do svých zemí ostatní arabské státy,které oplývají pohátkovým bohatstvím.Tak jak to po 2.svět.válce udělal Izrael,když umožnil všem židům s Evropy,kteří o to projevili zájem se přestěhovat do jedné země,a na holé poušti vybudovat silný a ekonomický stát.Ale spíše to vypadá,že tyto země nemají žádný zájem,těmto lidem pomoci,a ani nesní o míru s Izraelem,ale naopak sní o tom,že Izrael zaženou do moře.Pak,ale Izrael nemá na výběr.Čas od času musí odstranit nejaktivnější teroristy a poničit jejich infrastrukturu,na kterou Palestincům přispívá EU,aby si naklonikla arabské vlastníky ropy,a vybombardovat sklady zbraní a munice,kterou Palestincům navozili spřáteleni arabové.Možná by se pravda mohli Izraelci rozhodnout,že budou smeteni do moře,ale těžko jim to někdo kromě antisemitu poradí. Nejhorší na celé válce bylo to,že Hamás a jeho radikálové umistnují své sklady zbraní a munice v hustě obydlených čtvrtích.Protože ví,že rakety kterými je odstřeluje Izrael způsobuje ztráty na civilním obyvatelstvu,a to jim vynese jak si už ověřili soucit a sympatie mezinárodního veřejného mínění.Tuto přízeň pak potřebují proto,aby získali prostředky na další zbraně,se kterými by se mohli pokusit uskutečnit svůj věčný sen-zahnat Židy do moře.A tak,stále dokola.
Datum: 28. 01. 2009 06:27:02 Autor: mescalero
Předmět: rakety
Divím se Izraelců,, proč posílají rakety do míst, kde budou, jak už si to stokrát ověřili, ženy a děti. Protože se Izraelci, ale i Američané, bojí ztratit byť jediného vojáka v pozemní akci, budou i nadále umírat nevinní. Nevím, jestli někdo spočítal, kolik zabitých palestinských "nebojujících" případá na jednoho "bojovníka". Volba civilních cílů Hamasem vyplývá podle mě také z toho, že vojenské cíle jsou pro Palestince nedostupné - buď neví, kde jsou, nebo jsou chráněny (protiraketová obrana atd.). Myslím, že nic by tak nevzpružilo "morálku" palestinských krvežíznivců a jejich "rukojmích" jako právě pobití většího počtu izraelských vojáků. Koneckonců, každý bojuje jak umí a jak může. Někdy se takovému způsobu boje říká terorismus, jindy partyzánský odboj. K Hamasu necítím sebemenší sympatie, muslimský fanatismus je mi z duše protivný, stejně tak šaría, neúcta k životu, zakazování hudby, zpodobování živých bytostí atp. Také si myslím, že naši civilizaci islám ohrožuje a že se muslimských přistěhovalcům v záp. Evropě leze do zadku a našlapuje se kolem nich po špičkách. Věčný sen zůstane věčným snem, ideálem. Nikdo Izraelce do moře nezažene, ale zabíjet se tu bude stále.
Datum: 28. 01. 2009 06:43:36 Autor: Josef
Předmět: Mescalerovi
Hamás nepokládám za žádné bojovníky, v podstatě se schovávají za civilní obyvatelstvo které jim slouží jako rukojmí. Oběti mezi tímto civilním obyvatelstvem jim zase výtečně poslouží propagandisticky.
Datum: 28. 01. 2009 07:12:18 Autor: mescalero
Předmět: Josefovi
Také jsem slovo bojovník ("bojovníka") dal do uvozovek. Když toto Izrael (o té propagandě) ví, proč nebojuje trochu jinak (vyměňování si raket není pro mě žádný boj, na nějž by kdokoli mohl být hrdý). Jak už jsem psal, pokud si to s Hamasem nevyřídí sami Palestinci, není tu žádné řešení. Ono k tomu bojovníkovi: indiánský válečník také často bojoval jen v případě když to pro něho bylo maximálně bezpečné - proto byly farmy a ranče napadány obvykle tehdy, když nebyli dospělí muží doma; a dospělí muži byli napadáni zase tehdy, když byli viditelně neozbrojeni. Zabití žen, dětí a neozbrojených bylo hrdinským činem stejně jako zabití ozbrojeného bránícího se vojáka. Mezi Indiánem a Hamasanem je jediný rozdíl, kvůli němuž mám mnohem raději rudochy: Indiáni nikdy (vyjma případů, kdy byli přesvědčeni o svém úspěchu)nepodnikali sebevražedné útoky, ač nás americké westerny často přesvědčují o opaku.
Datum: 19. 02. 2009 13:02:05 Autor: Anonym
Předmět: Interview UK TV s B. Netanjahu
Even those who aren't particularly sympathetic to Israel?s Benjamin Netanyahu, could get a good measure of satisfaction from this interview with British Television this week. I guess it can be attributed to Minister Netanyahu?s days studying history at Harvard. The interviewer asked him: "How come so many more Palestinians have been killed in this conflict than Israelis?" (A nasty question if there ever was one!) Netanyahu: "Are you sure that you want to start asking in that direction?" Interviewer: (Falling into the trap) Why not? Netanyahu: "Because in World War II more Germans were killed than British and Americans combined, but there is no doubt in anyone's mind that the war was caused by Germany 's aggression. And in response to the German blitz on London , the British wiped out the entire city of Dresden , burning to d eath more German civilians than the number of people killed in Hiroshima. Moreover, I could remind you that in 1944, when the R.A.F. tried to bomb the Gestapo Headquarters in Copenhagen , some of the bombs missed their target and fell on a Danish children's hospital, killing 83 little children . Perhaps you have another question?"
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.