logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Britské miniponorky typu X

Z návštěvy ponorkového muzea v Gosportu

V letech 1943–44 bylo pro britské královské válečné námořnictvo postaveno několik trpasličích ponorek typu X. Operační nasazení probíhalo tak, že miniponorka byla na místo určení dovlečena „klasickou“ ponorkou, na jejíž palubě byla až do vysazení také posádka miniponorky. V určené oblasti se přesunula na miniponorku na člunu a dále pokračovala po „vlastní ose“. Po splnění bojového úkolu se měla opět setkat s mateřskou ponorkou a být odtažena domů. Skutečný dosah miniponorek typu X byl 500 mi (926 km) na hladině a 82 NM (152 km) pod hladinou při rychlosti 2 uzle.

Jediná zachovaná X-24 (Muzeum Gosport)

Jednotlivé ponorky byly označovány čísly od X-3 do X-25. Ponorka byla obykle dlouhá 15,5 m a měla výtlak 27 tun vynořená a 30 tun ponořená. Poháněl ji 4válcový motor dieselový Gardner 42 a na hladině jí dával maximální rychlost 6,5 uzle. Původně tvořili posádku tři muži – velitel, lodivod a člen posádky mající na starosti výbušniny – ale brzy přibyl specialista potápěč, kvůli němuž byla přidána přetlaková komora.

Motor X-24

Miniponorky byly vyzbrojeny dvěma výbušnými náložemi, upevněnými po stranách trupu. Každá obsahovala dvě tuny amatolu (smíšenina trinitrotoluenu a dusičnanu amonného).  Měly být umístěny pod kýlem nepřátelského plavidla a ponorka potom měla uniknout. Nálože byly odpalovány časovanou rozbuškou. První miniponorka byla spuštěna v noci 15. 3. 1942. Výcvik posádky začal v září 1942. K první operačnímu nasazení došlo v září 1943 (operace Source), cílem bylo zneškodnění těžkých německých válečných lodí základnou v severním Norsku. Nasazeno bylo šest miniponorek, ale jenom dvěma se podařilo umístit nálože (pod německou bitevní loď Tirpitz); ostatní ponorky byly ztraceny, potopeny anebo se vrátily na základnu. Tirpitz byl vážně poškozen a vrácen do služby teprve v dubnu 1944.

K další operaci došlo 15. dubna 1944, cílem operace Guidance bylo potopit plovoucí dok v Bergenu. Ponorka X-24 se úspěšně přiblížila, ale nálože byly umístěny pod 7500tunovou obchodní loď Bärenfels vedle doku, který byla potopena. Dok utrpěl jen nepatrné škody. V září téhož roku zopakovala pokus nová posádka, tentokrát úspěšně. Miniponorky se také účastnily přípravy operace Overlord a dalších akcí se střídavými úspěchy. Jediná zachovaná ponorka X-24 se nachází v muzeu ponorek v anglickém Gosportu.

Tam je také příběh operace Guidance zachycen na připojeném comicsu:

V poválečných letech nejrůznější comicsy vyprávěly mnoho velkých dobrodružných příběhů z 2. světové války ve formě kreslených seriálů. Stejným stylem je zde vylíčen pravdivý příběh první mise ponorky X24. Obrázky byly nakresleny na základě vzpomínek posádky, fotografií a archivního materiálu. ppor. Joe Brooks por Max Shean zbrojní mechanik “Ginger” Coles ppor. Frank Ogden

Naše fotky poskytnout trpasličím ponorkám informace, které potřebují.

Dosáhli jsme bodu, odkud není návratu. Jen my čtyři a 4 tuny výbušnin, které musíme dopravit na místo určení.

Proplouvali jsme fjordem, zatímco kapitán nás z povrchu ponorky navigoval.

Nemůžu uvěřit tomu, že nás nezpozorovali!

Fjord byl zaminovaný, ale miny ležely příliš hluboko, vzhledem k malému ponoru našeho plavidla.

Mluvili jsme jen v nejnutnějších případech. Jednou jsme uslyšeli na trupu cinkání vln asdicu, ale nakonec se zase ztratily. Musíme se zbavit těch paprsků asdicu! Zkus kličkovat. Provedu, kapitáne.

Drž ji hezky stabilizovanou, Gingere. Přístav se hemží loděmi.

Zkontrolovali jsme svou pozici a podplavali jsme pod obrovský plovoucí dok. Připravte se uvolnit postranní nálože.

Tak už je uvolněná i druhá, kapitáne. A teď rychle odsud.

Támhle je. Na pravobočním traverzu.

Tak se zdá, že ty fotografie jsou zastaralé, protože jste místo doku potopily loď Barenfels. Tomu nemůžu uvěřit. Kdy se můžeme vrátit?

O pět měsíců později se X24 vrátila do Bergenu a dok zničila. 

Informace a foto převzaty z britské Wikipedie, foto a překlad comicsu autor.

Věnováno Janu Kantůrkovi

 

 
Datum: 25. 07. 2011 11:14:50 Autor: Pavel Rampír
Předmět: ponorky X
Pane Křížek,přinejmenším nadpis článku máte zavádějící. Byly to ponorky typX,číslo bylo přidáváno podle výroby. Další ponorka typX se nachází v ponorkovém muzeu v Portsmouth. Vynikající kniha o útoku na Tirpitz vyšla i u nás, Thomas Gallagher-Zkáza bitevní lodi Tirpitz( he X-cratf raid)
Datum: 25. 07. 2011 19:59:39 Autor: Leonid Křížek
Předmět: p. Rampírovi
Děkuji za upozornění, nadpis a text jsem upravil, máte samozřejmě pravdu. Ponorkové muzeum v Portsmouthu je právě ono v článku zmíněné muzeum v tamnější marině Gosport. Trosky dvou ponorek typu XT jsou kdesi ve Skotsku.
Datum: 22. 11. 2011 11:56:07 Autor: Aleš Kautský
Předmět: X-7
Další dochovaná a zrestaurovaná ponorka, konkrétně X-7 se nachází v IWM v Duxfordu.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.