logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Účinnost jaderných zbraní

Převzato z příručky Ozbrojené síly NATO

Tabulka účinků jaderných zbraní je převzata z příručky „OZBROJENÉ SÍLY NATO“ NV 1963. Demonstrují se zde možné účinky tlakové vlny, tepelného záření a gama záření, při jaderném výbuchu do mohutnosti 100 kt. Používání jaderných zbraní je sice zakázáno, ale jako je snem každého pastuchy a feláha opatřit si KALACHA namísto zemědělského traktůrku, nebo čerpadla na zavlažování, tak snem mnoha domorodných států není vůle nasytit své hladem umírající obyvatele, ale pořídit si jadernou zbraň a s její pomoci se dostat mezi nejvyspělejší státy a velmoce. Rovněž islámští fundamentalisté považují jadernou zbraň, za vhodný prostředek k šíření jejich víry a ideologie. Lze předpokládat, že velmoci potajmu pracují na dalším vývoji v oblasti transuranů a neutronů. Tedy co naštěstí nebylo, naneštěstí může být.

Poznámky:

(T) těžký stupeň poškození (oprava obtížná, z ekonomického hlediska neúčelná)

(S) střední stupeň poškození (provedení oprav prostředky jednotek nelze uskutečnit)

(*) poloměr okruhu ničivých účinků, ve kterém se živá síla stává do 1 hodiny po napadení nebojeschopnou

P =pozemní

NV =nízký vzdušný

VV=vysoký vzdušný

 
Datum: 15. 11. 2012 13:50:20 Autor: QF17
Předmět: NATO
Severoatlantická aliance-NATO je mezinárodní vojenský pakt, který byl založen 4. dubna 1949. Jen tři jeho členské státy vlastní jaderné zbraně a ti jsou USA, UK a F. Podle smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT) je uznáno pět jaderných velmocí: USA, UK, F, Rusko a Čína. Jadernou zbraň vlastní tři státy, které nejsou signatáři NPT-Indie, Pákistán a Severní Korea. Dalším vlastníkem j.z. je Izrael i když to nikdy oficiálně nepřiznal. Z výroby j.z. je obviňován i Írán.
Datum: 06. 01. 2013 02:52:20 Autor: Petr Pavlovský
Předmět: Jaderné zbraně na Blízkém východě
Irán je výroby j.z. obviňován bohužel právem, je to momentálně největší vojenská hrozba na planetě. Nechybělo ovšem mnoho a jaderné zbraně by měl už dávno irácký diktátor Saddam Husajn. Příslušná zařízení mu ale včas zničilo překvapivým náletem izraelské letectvo (Izrael nemá s Irákem společnou hranici). Bylo to sice bezprecedentní porušení mezinárodního práva, ale...... Dnes se ukazuje, že v případě "darebáckých států" (Severní Korea, Irán) musíme už teď litovat, že to mezinárodní právo také někdo včas neporušil.
Datum: 06. 01. 2013 11:46:41 Autor: QF17
Předmět: Strážce
Bohužel strážcem na blízkém východě k nelibosti několika států, je stát Izrael. Izrael vlastní jaderné a neutronové bomby. Má raketové nosiče, ponorky a upravené F-15. Ovšem není jen stát Izrael, který by měl býti tím policajtem. OSN, MAAE a další banda "nicnedělajících". Jenže jsou určité nátlaky- benevolence na neřešení budoucího problému. A to již zde několikrát bylo .....
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.