logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Novinka ze světa vojenské techniky - iFighting

Umělá inteligence a nové technologické řešení pro bojová vozidla pěchoty.

Společnost BAE Systems v Praze představila iFighting?!

28. května, Praha - Společnost BAE Systems se minulý týden zúčastnila konference Future Armoured Vehicles Situational Awareness v Praze, na níž se aktéři z obranného průmyslu, ozbrojených sil a výzkumu a vývoje sešli, aby diskutovali o výzvách na poli tzv. situačního povědomí, jimž čelí armády středoevropských a východoevropských zemí. Dan Lindell, manažer pro platformu bojových vozidel CV90, na dvoudenní konferenci prezentoval schopnosti a výhody, které model CV90 a jeho pátá řada MkIV nabízí České republice, která plánuje náhradu své zastarávající flotily bojových vozidel pěchoty. Zároveň představil vizi nového řešení spojující umělou inteligenci a nejnovější technologické armádní prvky, iFighting?.

Lindell se zaměřil na to, jak umělá inteligence může zlepšit výkon posádky bojového vozidla pěchoty v terénu bez toho, že by byl na vojáky zvyšován tlak. Ve své prezentaci vyzdvihl nové prvky nejnovější generace modelové řady CV90 MkIV, která je nabízena Armádě České republiky jako náhrada za stávající typ BVP. Účastníkům konference Lindell představil také koncept iFighting ? , který je řešením společnosti BAE Systems pro budoucí bojiště.

Koncept iFighting ? , který využívá technologie integrované společností BAE Systems, sdružuje data z různých systémů vozidla za účelem zlepšení výkonnosti posádky. CV90 MkIV bude také disponovat technologií NGVA Compatible Electronic Architecture čtvrté generace, která posádce umožní pracovat s velkým objemem živě streamovaných dat. Součástí výrazně inovované koncepce tohoto transportéru je integrovaný systém autonomní podpory posádky, algoritmy strojového učení včetně umělé inteligence a rozšířené reality (Augmented Reality) s podporou 3D mapových dat pro maximální interoperabilitu s budoucími systémy a větší možnosti budoucího vývoje.

?Přidání dalších displejů a panelů by mohlo potenciálně rozptylovat posádku, která již tak pracuje v poměrně náročných bojových podmínkách. Klíčem je zvýšení situačního povědomí posádky a její bojové efektivity bez toho, že bychom více navyšovali její kognitivní zátěž,? vysvětlil Lindell. ?iFighting ? není produkt ani systém; je to jádro, páteř systémové integrace obrněného vozidla budoucnosti.?

?Nejmodernější elektrooptické systémy nabízejí posádce ještě více podpory. iFighting ? zvyšuje bojeschopnost systému tím, že snižuje objem informací, které vojáci musí zpracovat,? uvedl Mikael Segerman, ředitel BAE Systems Hägglunds pro Českou republiku. ?Díky tomu se zvyšuje i situační povědomí, což zase zlepšuje rozhodování v komplexní bojové situaci. iFighting ? tak pomáhá zvyšovat výkonnost i nezkušené posádky; v případě zkušené posádky se výkonnost také řádově zvyšuje.?

Společnost BAE Systems v rámci programu průmyslové spolupráce s několika českými firmami nabízí Armádě České republiky bojové vozidlo pěchoty CV90 MkIV, které se na začátku roku představilo jako nejnovější verze v boji prověřené modelové řady CV90, která slouží v ozbrojených silách několika evropských zemí. MkIV je technicky nejvyspělejší verze moderního, v boji prověřeného obrněnce CV90 a integruje koncept iFighting ? pro komplexní bojiště budoucnosti.

Kontakt pro media:

Jakub Splavec, AMI Communications

Mobile: +420 724 012 623

jakub.splavec@amic.cz 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Primitivní rebelové

Vydalo nakladatelství Academia 2023.