logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

RECENZE

strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 |

 

Prezident lidskosti

Prezident lidskosti

Autor: Vít Machálek

Životní příběh Emila Háchy

Tato monografie o Emilu Háchovi se soustředí nejen na roli prezidenta druhé republiky a protektorátu Čechy a Morava, ale i na celý jeho život od jihočeského dětství přes působení mladého právníka a vlastence spojeného s českou samosprávou v habsburské monarchii až po roli nejvyššího soudce první republiky. Věnuje se historickému kontextu všech těchto období českých a československých dějin a v závěrečné části i proměnám hodnocení prezidenta Háchy od konce druhé světové války do současnosti. Důležitým aspektem knihy je však také přiblížení lidského rozměru osobnosti Emila Háchy, který nebyl politikem, ale zůstal i v politice především člověkem.

Autor Doc Vít Machálek, Th. D., Dr. (1969) je historik a religionista. Vystudoval historii a archivnictví na Filozofické fakultě MU, v současné době je docentem Katedry religionistiky Fakulty filozifcké Univerzity Pardubice. Věnuje se především dějinám křesťanství a novodobé české historii. Osobností Emila Háchy se zabývá po celou dobu svého odborného působení.

Vydalo nakladatelství ACADEMIA v roce 2020

ISBN 978-80-200-3056-6

EAN 9788020030566

Vazba brožovaná

Počet stran 464

Cena 895 Kč

Ukázka knihy v PDF

 

 


Kouzlo sběratelství

Kouzlo sběratelství

Autor: -lk-

Unikáty ze soukromých sbírek v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích (zbraně, zbroj a jiné skvosty).

Výstava otevírá 12. května 2020, potrvá do 17. ledna 2021.

Výstava představí odborné i laické veřejnosti soukromé sbírky zbraní ve složení a rozsahu, v jakém dosud nebyly nikdy prezentovány a s největší pravděpodobností již nikdy veřejně prezentovány nebudou. Unikátnost tohoto výstavního projektu je dána seskupením několika soukromých sbírek, jejichž cenné kusy či celé kolekce zbraní zůstávají drtivé většině lidí skryty...

"Řada exponátů jsou mimořádně vzácné kusy, které nevlastní ani většina sbírkotvorných organizací a památkových objektů. Tato jedinečná kolekce je doplněna o umělecké předměty ze sbírek Jihočeského muzea a dalších partnerských institucí ? obrazy, sochy, šperky, ukázky dobové numismatiky a faleristiky. Výstavu provází bohatý edukační program," přibližuje autor výstavy a konzervátor Jihočeského muzea Jan Török.

Výstava je rozdělena na několik částí, které návštěvníkům představí nejzajímavější sbírkové kusy z vybraných lokalit a historických období. V každém období (viz níže) najdete výběr z nejzajímavějších předmětů, které budou na výstavě k vidění. Fotografie jsou ilustrativního charakteru a vztahují se k danému období:

Gotika a renesance

Třicetiletá válka

Tereziánské období

Napoleonské období

Prusko-rekouské války

Japonsko

USA

OTEVÍRACÍ DOBA

  • úterý - neděle + svátky (9:00 - 17:30 hodin)

VSTUPNÉ

  • základní: 50 Kč
  • snížené: 30 Kč
  • rodinné: 110 Kč

 


Vlasovci v boji za Prahu

Vlasovci v boji za Prahu

Autor: Pavel Žáček

Pomoc 1. ruské divize Ozbrojených sil KONR povstalé Praze, 5.-9. 5. 1945

Edice je nejrozsáhlejším a nejpodrobnějším souborem dokumentů vztahujících se k průběhu Pražského povstání a pomoci dobrovoleckých jednotek českému hnutí odporu v závěrečných okamžicích druhé světové války. Editována jsou originální rukopisná či strojopisná hlášení velitelství ?Bartoš? i dalších povstaleckých velitelství, která se přímo či nepřímo vztahují k zásahu jednotek 1. ruské divize VS KONR genmjr. S. K. Buňačenka v Praze a jejím bezprostředním okolí. Tato hlášení neobsahují pouze informace o osách postupu vlasovského útvaru, ale zachycují také aktuální situaci a problémy, které řešila jednotlivá povstalecká velitelství. Zvláště při čtení zpráv o postupu německých útočných skupin můžeme ještě dnes doslova cítit dramatičnost tehdejší situace.

Autor PhDr. Pavel Žáček, PhD. (1969), je autorem více než 120 odborných článků, desítek sborníků, monografií a edic dokumentů. Zabývá se výzkumem činnosti zpravodajských služeb i dalších bezpečnostních složek 20. stéletí, protitotatlitního hnutí odboje a odporu zejména ve střední a východní Evropě.

Vydalo nakladatelství ACADEMIA

Edice dokumentů 1938-1953

Vazby brožovaná

548 stran

ISBN 978-80-200-2674-3

Cena 395 Kč

Ukázka z knihy je ZDE.

 


Napoleonův voják

Napoleonův voják

Autor: Jiří Kovařík

Jaký byl, jak žil a proč bojoval

Proč napoleonský voják válčil? Co jej k tomu vedlo, pokud táhl do války dobrovolně, a jak se s takovým údělem vyrovnával jako odvedenec? Byl dítětem revoluce, nasazujícím život za ideály rovnosti, volnosti a bratrství? Šel do boje s nadšeným pokřikem ?Ať žije císař!?? Umíral s ním na rtech? Nebo je to jen výmysl romantiků a nostalgických pamětníků?

Napínavý příběh každodenních prožitků obyčejných vojáků pomáhá pochopit proměnu mladého rekruta v zoceleného mazáka. Vykresluje každodennost kasáren a útrapy tažení, strasti boje i hrůzy polních nemocnic a zajetí, vojácké zálety stejně jako posedlost duely, chod vojenské justice či láskyplný vztah vojáků k jejich zvířecím mazlíčkům. Na stránkách knihy figurují muži, které víc než Robespierre či Napoleon zajímali jejich blízcí doma, kručící břicho a prošlapané boty. Mísí se na nich odvaha se strachem, časy hojnosti s hladem a strádáním, demoralizace s nadšením, radostí i humorem.

Příběhy prostých vojáků i nižších důstojníků se opírají především o dobové memoáry, deníky a dopisy, včetně teprve nedávno objevených pramenů.

Autor Jiří Kovařík

Nakladatelství Jan Melvil

Edice H!story

Počet stránek 384

Vazba pevná s přebalem

Formát 152 x 226 mm

Černobílé ilustrace s barevnou přílohou

ISBN 978-80-7555-095-8

Cena 382 Kč

e-kniha 289 Kč

 


Ringen

Ringen

Autor: Fabian z Auerswaldu

Zápasnické umění Fabiana z Auerswaldu.

Dílo Fabiana z Auerswaldu je jedním z pilířů evropských bojových umění. Krásná kniha plná účinných chvatů a triků, jak přemoci svého protivníka zápasnickým kumštem. Toto dílo by nemělo chybět v žádné knihovně. Jedná se o autentický reprint původních vyobrazení, která vytvořil Lucas Cranach mladší.

O překlad se zasloužil Per Matoušek, autor řady překladů staroněmeckých knih o rytířském umění. On sám je také zápasník a šermíř.

Do rukou se tak čtenářům dostává krásný materiál z pera středověkého zápasnického mistra. Jedná se tak o první knihu o středověkém zápasu přeloženou do českého jazyka.

Cílem autora bylo zachytit zápasnické umění v jeho slavné podobě tak, aby ho mohli cvičit i ti, kteří se ho budou chtít naučit i dlouho po tom, co už bude na pravdě Boží.

Nechť tedy slouží svému účelu v 21. století stejně, jako v době svého vzniku.

 

Vydáno 2020, Guildam Gladiatorum

Originální název Ringer kunst: funf und Achtzig Stücke, 1539

Jazyk vydání český

Vazba knihy pevná

Cena 429 Kč

ISBN 978-80-907193-1-6


Z Pyrenejí až k Waterloo

Z Pyrenejí až k Waterloo

Autor: Jonathan Leach

Vzpomínky kapitána Wellingtonových ostrostřelců na účast v napoleonských válkách.

Autor Jonathan Leach

Na jaře roku 1808 začal Španělskem zmítat dynastický zápas mezi otcem a synem, tedy králem Karem IV. a princem Ferdinandem Asturským. Napoleon měl rozhodnout, kdo má na korunu větší právo, a vyřešil spor tím, že je zbavil trůnu oba. Španělsko pak dal svému bratru Josefovi. Vše vypadalo zpočátku skvěle, jenže vzápětí vypuklo v Madridu protifrancouzské povstání a plamen odporu zachvátil celou zem. Pyrenejemi začala zuřit guerilla, nesmiřitelná partyzánská válka, a před ní si nebyl žádný Francouz jistý životem.

Pak se do války na poloostrově vložili Britové.

Na rozdíl od pamětí francouzských vojáků a důstojníků z napoleonských válek existuje v českém překladu jen jeden titul memoárů anglických (Waterloo ? deník z tažení).

Mezeru nyní částečně zaplňuje tento překlad pamětí kapitána 95. pluku anglických ostrostřelců z války na Pyrenejském poloostrově, které popisují i následné tažení do jižní Francie a končí popisem bitvy u Waterloo. Autora pamětí, Jonathana Leache, lze s určitou nadsázkou nazvat ?skutečný Sharpe? ? on a jeho muži byli předobrazem románového a později i televizního hrdiny Richarda Sharpeho.

Kapitán Leach líčí svoje vojenské zážitky v uniformě proslulého ostrostřeleckého pluku v ostrých konturách. Sdílíme s ním námahu a strádání denních i nočních pochodů a také nebezpečí bezpočtu bitev, jichž se zúčastnil. Před očima nám ožívají vojenské události, krajina a lidé v širším kontextu dané doby. Kniha přibližuje českému čtenáři málo známé bojiště napoleonských válek viděné očima anglického důstojníka elitního pluku, se kterým došel přes Portugalsko, Španělsko a Francii až na pláně u belgického městečka Waterloo.

Leachovy deníkové zápisky zařazuje do dobového rámce ve své předmluvě Jiří Kovařík. Charakteristiku 95. pluku ostrostřelců (Rifles) načrtl v úvodu překladatel.

 

Přeložil a vydal Leonid Křížek, nakladatelství Elka Press

Vázaná kniha, 296 stran, černobílé ilustrace

Rozměry 148 x 210 mm

Cena 349 Kč

Vyšlo 1. dubna 2020

ISBN 978-80-87057-41-4

 

Ukázka zde:

http://www.militaria.cz/cz/clanky/valky-a-valecnici/z-pyreneji-az-k-waterloo.html

 


Nasi Nemci

Nasi Nemci

Autor: Bartl

Nositelé Rytířského kříže narození v Československu.

Autoři Anton W. Bartl - Thomas Posselt - Bart Verstraeten

První díl knižní trilogie "Naši" Němci obsahuje seznamy vysoce vyznamenaných vojáků Wehrmachtu narozených na území bývalého prvorepublikového Československa a Rakouska-Uherska. V tomto díle jsou na 280 stranách dokumentárně zaznamenány životopisy a vojenské kariéry všech nositelů Rytířského kříže, abecedně od A po K. Knihu doplňují velmi raritní obrázky a fotografie, přičemž mnohé nebyly dosud nikde zveřejněny.

Dle dostupnosti informací se každá kapitola liší. Některé kapitoly mají pouze základní informativní data, další jsou obsáhlé a rozšířené o osobní vyprávění či jiné zajímavé informace.

Mnoho výňatků z osobních interview s těmito veterány podtrhjí atmosféru bojů, za které později obdrželi tato vysoká vyznamenání. Jsou zde zachycené osobní lidské tragédie, a to jak během smrti v boji nebo při poválečném vyhnání. Na našem knižním trhu se dosud nikdo nevěnoval tak obsáhle tomuto historickému tematu.

V roce 2019 vydalo nakladatelství Praballum Militaria

Vazba pevná 

Počet stran 310

Formát 210 x 305 mm

300 obrázků a fotografií na křídovém papíře

Limitovaná edice 500 kusů


Útek do pekla

Útek do pekla

Autor: Juraj Šebo

Příběh Gustava Wendrinského

Autor Juraj Šebo

O leteckých esách, ktoré boli úspešné počas druhej svetovej vojny, sa popísalo veľa kníh. Väčšinou od nemeckých autorov. Ich hrdinovia nasadajú do lietadiel a mieria k nepriateľským zbrojovkám, opevneniam, mostom. O náletoch na miesta, kde nebola ani jedna zbrojovka, nestál žiadny muničný sklad či vojenský objekt, kde ale žilo niekoľko desiatok tisíc civilných obyvateľov nepísali. O protitankových strelcoch sa aspoň môže povedať, že sa sústreďovali čisto na vojenské ciele. V priebehu druhej svetovej vojny hrali prím tankové jednotky. Na svetlo sveta tak priniesli nových hrdinov, protivníkov týchto hrozných zbraní, protitankových delostrelcov. Tí najúspešnejší boli považovaní za hrdinov len v okruhu svojich spolubojovníkov. Už na začiatku vojny sa ich vyprofilovalo niekoľko. Jedným z nich bol aj Gustav Wendrinský, rodák z Bratislavy. Slúžil v rokoch 1940 až 1944 u Waffen-SS, konkrétne v 8.?SS Kavallerie Division Florian Geyer. Behom nasledujúcich tvrdých ústupových bojov v Rusku zničil 45 tankov protivníka jediným kanónom (?4 tanky pancierovou päsťou?), čo je najvyšší počet tankov zničených jedným protitankovým delom počas druhej svetovej vojny (?6 tankov T-34 za jeden deň!?). Niektorí čitatelia môžu chápať túto knihu ako oslavu jednotiek Waffen-SS. Úmyslom autora však bolo ukázať, že vojaci so zlovestnými rúnami na výložkách síce spáchali strašné zločiny a zverstvá, ale boli súčasne aj najlepšími nemeckými vojakmi. Bolo medzi nimi aj tisíce mužov, ktorí v poľných jednotkách plnili svoje bojové úlohy po boku armády a na vojnových zločinoch sa nepodieľali. Jedným z nich bol aj Gustav Wendrinský. Či tak alebo onak, jeho meno zostane navždy synonymom pre protitankové eso.

V roce 2020 vydalo Naše vojsko

Počt stran 304

Vazba pevná

Jazyk slovenský

ISBN 9788020618313

Doporučená cena 268 Kč


U obětovaného prezidenta

U obětovaného prezidenta

Autor: Josef Kliment

Hořké paměti Háchova tajemníka

Josef Kliment

Paměti Josefa Klimenta představují unikátní pramen poznání protektorátu i poválečného období. Dosud nebyly souhrnně publikovány ? důvodem byl nejen jejich obrovský rozsah a nepřipravenost rukopisu k vydání, ale rovněž kontroverznost mnoha Klimentových názorů, které nezapadají do ?tradiční? interpretace protektorátu. Klimentovy životní zkušenosti zcela popírají černobílé dělení společnosti na hrdiny a padouchy, na odbojáře a kolaboranty a velmi problematizují otázku legitimity státní moci, konstruktu totalitarismu i filozofie viny a trestu. Sám Kliment si vytkl cíl svých historiografických a autobiografických aktivit následovně: Doktrinářský protiklad ?kolaborace, či boj? se musí změnit v otázku ?kolaborace proč a jak?. Jeho paměti ukazují malého člověka ve stínu velkých, úředníka ve vleku dějinných zlomů, který někdy idealisticky, někdy naivně věřil v právo a spravedlnost. Jedná se o zpověď člověka se všemi slabostmi, shodou okolností vyneseného na výsluní. O co výše byl, o to hlubší byl pád. Po válce byl odsouzen na doživotí.

 

Nakladatelství ACADEMIA 2019

Edice Paměť

Vazba pevná

Počet stran 770

ISBN978-80-200-2982-9

EAN9788020029829

Cena 695

 


Ruská kocovina

Ruská kocovina

Autor: Shaun Walker

Putinův svět a přízraky minulosti

Shaun Walker

Rozpad sovětského světa vedl v Rusku k dlouhé a bezvýchodné kocovině, na niž Putinův režim aplikoval jednoduchý lék: Národní hrdost. Téma vítězství ve Velké vlastenecké válce však přináší mnohá nebezpečí spojená s temnými proudy dějin. Cílené manipulaci podléhá historie vzdálenější i nedávná. Do pozitivního obrazu Ruska se nehodí vzpomínky na Stalinovy oběti, Gulag či deportace, ale mizí také pravda o čečenské válce, o olympiádě v Soči nebo o Krymu. Čím víc se Rusko upíná k minulosti, tím víc si zavírá cestu k solidní vizi budoucnosti a reálnému řešení problémů. Reportér Shaun Walker se nezaměřuje jen na Putinovu politiku. Navštívil různé kouty rozlehlé ruské říše a přinesl zprávu o ztracené generaci: Svůj stát ztratily miliony Rusů, kterým se politici dokola snaží navrátit smysl života a pocit sebeurčení, třeba i metodami naprosto cynickými.

 

?Investigativní reportéři jsou hrdinové naší doby postmoderních mýtů. Shaun Walker odvedl nejen těžkou a potřebnou práci reportéra v Rusku a na Ukrajině, ale s nevšední historickou a literární vnímavostí se také zamyslel, co to znamená, když moc úplně rezignuje na svou budoucnost a místo toho nabídne minulost jako zboží.? 
-- Timothy Snyder, autor knih Krvavé země a Tyranie

 

- Výběr Nejlepší knihy roku 2019 podle týdeníku Respekt

 

 
Přeložila Johana Ringelová
Počet stran: 336
Pavná vazba
Cena 389 Kč
ISBN: 978-80-7432-955-5
 
Shaun Walker
Shaun Walker strávil více než deset let v Moskvě, z toho šest let jako zahraniční korespondent britského deníku The Independent. Nyní zde působí jako reportér deníku The Guardian. Studoval ruské a sovětské dějiny na Oxfordské univerzitě.



SEZNAM RUBRIK A SLUŽEB SERVERU

Války a válečníci | Zbraně a zbroj | Beneš(n)oviny | Uniformy a modely | Mrožoviny | Vojenská technika | Vojenská symbolika | Bojové umění | Miscellanea | Toluenové opojení - galerie | Komická sekce | Hry | Muzea |

...nahoru


 
Vyhledávání

Foto týdne

Umíte si někdo představit, že by v Německu byla po válce ve vládě nacistická strana?

Umíte si někdo představit, že by v Německu byla po válce ve vládě nacistická strana?


Recenze týdne

Prezident lidskosti

Životní příběh Emila Háchy