logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

RECENZE

strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 |

 

Motocykly ve Velké válce

Motocykly ve Velké válce

Autor: Miloslav Straka

1914?1918

Miloslav Straka

Další z řady knížek tohoto autora se opět zabývá motocyklovou historií, tentokrát na pozadí 1. světové války. Vychází v době, kdy uplynulo sto let od jejího průběhu, a jejíž následky fatálně ovlivnily další vývoj v Evropě. Kniha není historickou studií o válce, má jen skromnou ambici přiblížit úlohu motocyklů a vojáků, kteří s nimi ve válce sloužili. Motocykly ve Velké válce plnily řadu specifických úkolů. Vedle velmi důležité kurýrní služby také ve službě sanitní a průzkumné. Armády motocykly používaly téměř na všech bojištích, ale největší počet se nacházel na západní frontě na straně Spojenců. Kniha přibližuje čtenáři jednotlivé varianty armádních strojů, technické detaily, podrobný popis nejpoužívanějších modelů a historii zastoupených značek. 

Publikace přináší mnoho zajímavého nejen našim kmenovým zájemcům o motocyklovou historii, ale měla by nově oslovit i příznivce vojenské historie a militárií vůbec.

Nakladatel: Moto Public

ISBN: 978-80-904221-9-3, EAN: 9788090422193

Popis: PEVNÁ VAZBA, 176 stran, 17 × 24,5 cm, česky

Rozměry: 17 × 24,5 cm

Rok vydání: 2015 (1. vydání)


Nacisté ve službách USA

Nacisté ve službách USA

Autor: Eric Lichtblau

Pravdivý příběh o tom, jak se Amerika stala bezpečným rájem pro Hitlerovy muže.

Eric Lichtblau

Tisíce nacistů, od strážných z koncentračních táborů až po osoby zastávající vysoké funkce v německé Třetí říši, mizely po druhé světové válce na druhou stranu Atlantického oceánu, aby zde začaly v tichosti nový život. Tito lidé, z nichž mnozí figurovali na seznamech válečných zločinců, se ocitli pod ochranou americké vlády, CIA, FBI či armády a pokračovali dál ve své práci coby špioni, odborníci na zpravodajskou činnost nebo špičkoví vědci.


Kniha Nacisté ve službách USA nabízí poprvé na základě donedávna tajných dokumentů a rozhovorů s pamětníky ucelený příběh o tom, jak je možné, že řada někdejších nacistů mohla žít ve Spojených státech po dlouhé desítky let jako obyčejní občané. A co umožnilo, že se teprve dlouhá léta po jejich příchodu do země začali soukromí detektivové i vládní vyšetřovatelé snažit o jejich dopadení. I pak se ale někteří z nich těšili ochraně ze strany amerických tajných služeb.

Autor Eric Lichtblau je investigativním reportérem washingtonské redakce listu The New York Times. Od roku 1999 se věnuje tématům souvisejícím s legislativou, politikou a národní bezpečností. Roku 2006 obderžel Pulitzerovu cenu za články odhalující existenci programu tajných odposloechpů, schváleného po útocích z 11. září 2001 prezidentem Georgem W. Bushem. V minulosti pracoval patnáct let pro list Los Angeles Times. Je absolventem Cornell University a autorem knihy Bush's Law: The Remaking of American Justice. Žije u Washingtonu s manželkou a dětmi.

Vydalo nakladatelství JOTA 11. 11. 2015

Původní název The Nazis Next Door

Přeložil Lumír Mikulka

Pevná vazba s přebalem

376 stran + 8 stran černobílých příloh

145 x 210 mm

978-80-7462-861-0

 


Život v Napoleonově armádě

Život v Napoleonově armádě

Autor: Elzéar Blaze

Vzpomínky kapitána Blazeho na léta strávená pod císařským orlem.

Po Pamětech Marcellina de Marbota, Napoleonově kavaleristovi kapitána Parquina a Napoleonově granátníkovi kapitána Coigneta dostává český čtenář do rukou čtvrté memoáry z časů napoleonských válek, které v nakladatelství Elka Press spatřily světlo světa. Nenapsal je ani šaramantní kavalerista, ani elitní gardista, ale prostý nižší důstojník pěchoty, který viděl válku nikoliv z nadhledu sedla či hýčkané pozice císařské gardy, ale doslova ze země, již prošlapal blátem, mrazem i prachem křížem krážem Evropou od Ruska po Španělsko. Popisuje život v napoleonské armádě, jak se jevil mládenci, který nosil na začátku epolety z vojenské školy čerstvě vyřazeného podporučíka a nedotáhl to dál než na kapitána řadové pěchoty.

Elzéar Blaze měl jistě nač vzpomínat, vždyť křest ohněm zažil koncem zimy roku 1807 v bývalém Polsku, v boji s Rusy, a do roku 1814 prošel spoustou bitev i šarvátek. V tematických kapitolách se vzpomínkami, postřehy i anekdotickými historkami vrací do prostředí Napoleonovy Velké armády, počínaje poměry ve vojenské škole přes bitvy, pochody, útrapy, až po život v kasárnách, na taženích, v táborech, při přehlídkách, v míru i ve válce. Popsal poměry v Německu, Polsku i za Pyrenejemi, pozornost zaměřil nejen na vojáky, ale i markytánky, obsáhlou pasáž věnoval duelománii napoleonských důstojníků a nevyhnul se ani tristním tématům, jako je vojenská poprava.

Tyto zvláštní memoáry, které kapitán Blaze nazval Vojenský život za císařství aneb zvyklosti v posádkách, v leženích atd., ojedinělé spoustou postřehů kořeněných humorem a zlomyslností, patří ke zlatému fondu napoleonské literatury a dodnes vycházejí v mnoha jazycích.

Čtěte, nejlépe někde ve stínu stromu se sklenou vína či slzou pálenky v ruce tak, jak čítával dobré knihy v chvílích oddechu a blízko soudků markytánek za válečných tažení i kapitán Blaze?

Z doslovu překladatele Jiřího Kovaříka

 

ISBN 978-80-87057-23-0

Vydává Leonid Křížek, nakladatelství Elka Press

Počet stran 248, pevná vazba, formát A5

Ilustrováno dobovými kresbami

MOC 329 Kč

Vyšlo 25. listopadu 2015

 


Pod znamením půlměsíce

Pod znamením půlměsíce

Autor: Luděk Frýbort

Příběhy z Evropy pod vládou islámu

Luděk Frýbort

Autor ví, do čeho se svou knihou pouští, a chce předem odmítnout očekávatelné nařčení z islamofobie. Nejedná se o ideologii, ale o projekci stávajícího trendu ve vývoji západní, resp. evropské civilizace do období let 2049-2070. Civilizace, která odvrhla své vlastní kořeny, ztratila vůli k obraně a proklamované hodnoty zbavila jejich obsahu.

Donedávna se možnost převládnutí islámu nad jinými kulturami zdála iluzorní. To se změnilo, když západní politika, formovaná ideji multikulturalismu oddanými elitami, připustila velkorysé přelévání islámského živlu d svých zemí. V historických převratech neudávaly směr smírné většiny, ale radikální menšiny. Tak, obává se autor, tomu bude i tentokrát.

Děj románu se odehrává v době, kdy se téměř celá Evropa nachází pod muslimskou mocí, jež se však začíná drolit v důsledku vnitřních rozporů a postupného vyčerpávání zdrojů vytvořených západní civilizací. Líčí paralelní a hluboce lidské příběhy utečenců z různých koutů porobené Evropy - Itálie, Čech, Pobaltí, Německa - a dobyté Izraele, křesťanů, židů, drúzů a sekulárních, kteří se nehodlají podrobit brutální moci. Odcházejí zakládat ostrůvky obnovené západní civilizace, zbavené toho, co ji zahubilo. Tyto ostrůvky, ať už ve Skandinávii, švýcarských alpských údolích či na Azorských ostrovech, se postupně začínají propojovat.

 

Luděk FRÝBORT

(*1933)

Maturoval na gymnáziu v roce 1952. Pracoval v Ústředním ústavu geologickém, potom v dělnických profesích. Roku 1979 s rodinou emigroval do SRN.

Před exilem publikoval fejetony, povídky a cestopisné črty zejména v Lidové demokracii a v týdeníku Naše Rodina. Historický román Zvěst byl přijat do edičního plánu nakladatelství Vyšehrad pro rok 1973, k vydání ovšem nedošlo.

Po odchodu na Západ psal do exilových časopisů (Hlas Bohemie v Kolíně nad Rýnem, švýcarský Zpravodaj a Polygon, jihoafrický Našinec) s přetisky do australských a několika dalších časopisů.

Po roce 1989 se aspoň literárně vrátil do staré vlasti. Psal do Českého deníku, později Týdeníku. Poté publikoval na politické stránce listu Annonce, nyní především v internetovém časopisu Neviditelný pes a dvouměsíčníku Nový Polygon. Knižně vydal eseje Češi očima exulanta (2000), Na Západ je cesta dlouhá? (2003), Vlast naše Západ (2011), úvahy z cest Svět bez růžových brýlí (2009), historické romány Praotcové (2001), Prokletí rodu Slavníkova (2004) a románovou kroniku z let prekomunismu, komunismu a postkomunismu Mlýny boží i ďáblovy.

 

V roce 2015 vydalo nakladatelství Marek Belza

Formát: 15,5 × 21,4 cm

Počet stran: 448

Vazba pevná s přebalem

Cena: 399 Kč


Válka v nás, my ve válce ? Slaný a Slánsko ve XX. století

Válka v nás, my ve válce ? Slaný a Slánsko ve XX. století

Autor: ab

Historická konference ve Slaném

V sobotu 7. listopadu 2015 se v aule slánského gymnázia pod tímto názvem uskuteční  8. ročník historické konference. Organizuje ji spolek Wotrubia, Gymnázium Václava Beneše Třebízského ve Slaném a Sládečkovo vlastivědné muzeum v Kladně. Na význam konference, který dávno přesáhl hranice našeho města (a to nejen skutečností, že kromě Wotrubie jsou ostatní subjekty organizacemi, zřizovanými Středočeským krajem), v minulých letech upozorňoval již archeolog a znalec regionální historie PhDr. Václav Moucha, CSc., čestný občan královského města Slaný. Je potěšující, že ?po jeho bok? se v letošním roce symbolicky zařadil i hejtman Středočeského kraje ing. Miloš Petera, který konferenci poskytl svoji osobní záštitu. Mediálním partnerem konference je Kladenský deník.

Konference začíná tradičně v 9.00 hodin, ukončení je plánováno na 16.00 hodin. Program bude rozdělen do dvou bloků (9.00 ?12.00, přestávka na oběd, 13.00? 16.00), během kterých bude dostatek prostoru na dotazy a diskusi. Moderování celého dne se ujme opět   PhDr. Zdeněk Kuchyňka, ředitel kladenského Sládečkova vlastivědného muzea.

V předešlých letech se konference, úspěšně zaplňující pomyslná bílá místa naší historie, věnovala tématům: Slaný a Slánsko ve 20. století (2008), Armáda, Slaný a Slánsko ve 20. století (2009), Slaný a Slánsko v letech 1939 ? 1945 (2010), Formování občanské společnosti ve Slaném a na Slánsku na přelomu 19. a 20. století (2011), Zapomenuté osudy, zapomenuté události - Slaný a Slánsko ve XX. století (2012), Město a region v dramatickém století - Slaný a Slánsko ve XX. století (2013), Bílá místa historie - Slaný a Slánsko ve XX. století (2014). Během oněch uplynulých sedmi ročníků bylo představeno celkem 72 příspěvků, z naší regionální a národní historie. Letošní konference nabídne necelou desítku dalších, dosud nezpracovaných témat, přednesených osvědčenými autory:

Lubor Kunc:               Válka nadporučíka Eduarda Rádla

Vácslav Verner:          Před 100 lety v Albánii

Michal Plavec:            Slaňáci jako letci v československých legiích na Sibiři. Limity výzkumu

Ing. Bc. Pavel Bartoníček:     Padlí legionáři ze slánského hřbitova (1914?1919)

Luboš Marek:                         Jaromír Petelík, rodák z Kvíčku. Důstojník čs. armády?

PhDr. Pavel Dufek, Ph.D:     Proměny vlastnických poměrů velkostatků na Slánsku za druhé světové války

PhDr. Milan Bárta:     Několik případů kladenského gestapa ze Slánska a Velvarska

Mgr. David Hubený:  Střípky z dějin československého odboje na Slánsku za druhé světové války

Mgr. Karel Drvola, DiS.:       Dva odboje Marie Nedvědové, manželky kladenského stavitele

S příspěvky, které zazněly během prvních šesti ročníků konference se mohou zájemci seznámit ve sbornících ediční řady ?Historie Slánska ve XX. století?. Sborník z loňské konference ?Bílá místa historie - Slaný a Slánsko ve XX. století?, bude za spoluúčasti většiny autorů slavnostně představen veřejnosti právě na závěr letošní historické konference.

Zájemci o historii našeho regionu a pestré osudy jeho rodáků i obyvatel v první polovině dramatického 20. století, ale i vojenskou historii, reflektující 100 let od vstupu ?propadné? Itálie do Velké války a 70 let od konce druhé světové války, jsou srdečně zváni. Vstup je tradičně zdarma.

Pavel Bartoníček, zastupitel města a člen organizačního výboru konference


Deník z Guantánama

Deník z Guantánama

Autor: Mohamedou Ould Slahi

Mimořádná nakladatelská událost mezinárodního měřítka: první a jediný deník, který napsal dosud zadržovaný vězeň z Guantánama.

Mohamedou Ould Slahi je od roku 2002 vězněný v internačním táboře v kubánském zálivu Guantánamo. Spojené státy americké proti němu za celou dobu nevznesly jediné obvinění. V březnu 2010 nařídil federální soudce jeho propuštění, ale americká vláda toto rozhodnutí napadla. Zdá se, že Spojené státy nehodlají Slahiho jen tak nechat jít.
 
Tři roky po svém zadržení začal psát Slahi deník, ve kterém popisuje svůj život před tím, než zmizel v americké vazbě, ?svoji nekonečnou cestu světem? plným věznění a výslechů a každodenní život guantánamského vězně. Jeho deník není jen živou ukázkou justičního omylu, ale i hlubokým osobním pojednáním ­? děsivým, temně humorným i překvapivě laskavým. Deník z Guantánama je dokumentem velkého historického významu, zároveň je však poutavým a nesmírně působivým čtením.

MOHAMEDOU OULD SLAHI se narodil v roce 1970 v jednom mauritánském městečku. Získal stipendium na univerzitě v Německu a zde také několik let pracoval jako odborný technik. Do Mauritánie se vrátil v roce 2000. Následující rok jej místní úřady na pokyn Spojených států amerických zadržely a vydaly do vězení v Jordánsku; později byl přepraven na leteckou základnu Bagram v Afghánistánu, až se nakonec 5. srpna 2002 ocitl ve vazební věznici USA v kubánském zálivu Guantánamo. Přesto, že dosud nebyl obžalován z žáedného trestného činu, je ve vězení dodnes.

LARRY SIEMS, který na Deníku z Guantánama spolupracoval jako editor, je spisovatelem a bojovníkem za lidská práva a mnoho let stál v čele Programu za svobodu psaní při středisku PEN American Center. Žije v New Yorku.

V roce 2015 vydalo nakladatelství JOTA

Původní název The Guantánamo Diary

Přeložil Radek Beneš

Formát 145 x 210 mm

Vazba pevná s přebalem

Počet stran 370

ISBN 978-80-7462-854-2

 EAN 9788074628542

 


RepliCon 2015

RepliCon 2015

Autor: HK

Šermířská burza

Vážení přátelé,

rádi bychom vám oznámili termín III. ročníku veletrhu šermu a fantasy Replicon.cz 2015

RepliCon 2015
se bude konat 
10.-11.10.2015

Pro letošní rok 2015 chystáme opět mnoho změn a novinek. Veletrh bude ale probíhat v podobném formátu jako v roce 2014. Seznam přihlášených exhibičních a plnohodnotných seminářů, stejně jako seznam přednášek pro rok 2015 budeme průběžně zveřejňovat na stránkách veletrhu www.replicon.cz

Kdy:

10.10. 2015 od 9.00 do 19.30 hodin

Burza           9.00 ? 14.00 hodin (někteří prodejci budou zůstávat déle)
Přednášky    od 10.00 hodin
Semináře     od 10.00 hodin

11.10.2015

Rozšířené semináře     9.00 - 18.00

(prodeje ani přednášky se v neděli nekonají)

Kde:

Praha 4 ? Háje; budova Modré školy
adresa: Kupeckého 576, Praha 4

Doprava:

Konečná stanice metra C ? Háje, odsud 100 m ? cesta je vyznačena na mapce červenou šipkou, dále bude vyznačena přímo na místě

Základní vstupné: 80 Kč

Vstupné zahrnuje vstup na šermířskou burzu, veškeré přednášky, možnost zhlédnutí jednotlivých seminářů bez aktivní účasti, propagace vlastní akce skrze nástěnku.

Dále v rámci vstupného obdržíte do rozdání zásob starší čísla časopisu Pevnost či jedno z CD a slevový kupón do obchodu s látkami Sartor.

Semináře:

Aktivní účast na seminářích je hrazena samostatně. Cena jednoho sobotního semináře je stanovena na 160 Kč. Dále je možnost zakoupit si vstupenku All inclusive, ve které máte vstup na všechny semináře (je potřeba se předem závazně nahlásit, na které chcete) a zároveň i vstup na celou akci. Cena této vstupenky je stanovena na 550 Kč. Nedělní semináře stojí individuálně. Přihlášky budou spuštěny 10.8.2015.

Cena nedělních seminářů:

Francouzská škola šermu: 450 Kč

Stručný úvod do španělské školy šermu: 450 Kč

Dlouhý meč a ringen: 400 Kč

Nedělní celodenní vstupenka: 1190 Kč

Víkendová vstupenka: 1650 Kč

 


HUSITÉ

HUSITÉ

Autor: Kolektiv

Na cestě za poznáním husitského středověku.

Jedná se o doprovodnou publikaci k expozici Husité. Nejde však o běžný výstavní katalog. Kniha obsahuje dva oddíly.

V první části, nazvané Slovem a obrazem, se osm předních českých historiků vyslovuje k základním tématům, jež jsou spojena s dějinami husitství a jež jsou také obsažena ve zmíněné expozici. Prameny revoluce objasňují poměry v pozdně středověkých českých zemích na pozadí evropského vývoje. Hledání správné cesty líčí vznik Husova pokusu napravit křesťanskou církev a složité cesty Husových následovníků k nalezení jednotného učení. Na bitevních polích se čtenář seznamuje s podobou husitského válečnictví. 

Tajemství vojevůdce alespoň částečně poodhalují okolnosti nejznámějšího husitského vojevůdce, neporaženého Jana Žižky. Kapitola Země a král se zabývá děním po skončení husitských válek, hledáním mírového uspořádání společnosti. Ve znamení kalicha zkoumá otázku vývoje kališnictví jako nové církve a jeho sepětí s evropskou reformací. Paměť připomíná život husitství v kolektivní historické paměti českého národa. Příběh města vypráví o vzniku a dějinách husitského města Hradiště na hoře Tábor od jeho založení až po nucený odchod nekatolíků z města po bitvě na Bílé hoře.


Druhý oddíl Doteky věcí vybral na kvalitně zpracovaných fotografiích přes třicet nejzajímavějších předmětů, jež jsou v expozici Husité vystaveny. Stručně popsal jejich osudy a původ.


Celá publikace obsahuje desítky, povětšinou barevných ilustrací k jednotlivým tématům. Často jde o výjimečné historické obrazové prameny, jež se v takové kvalitě a zpracování dosud u nás nedočkaly otištění. Mnoho ukázek pochází ze zahraničních knihoven a sbírek. Aby kniha dobře sloužila nejen domácímu publiku, je celá zrcadlově převedena do anglického jazyka. Doufáme, že své čtenáře naláká k návštěvě expozice Husité. A naopak, návštěvníci expozice si snad rádi knihu odnesou pro lepší zážitek, poučení i pobavení.

PhDr. Zdeněk Vybíral, Ph.D.

Publikace stojí Kč 490,- a k zakoupení je na muzejní pokladně ve Staré táborské radnici na Žižkově náměstí 1.

POZN. REDAKCE: Kniha vyšla již v roce 2011, ale dostala se nám do ruky až nyní, při návštěvě Husitského muzea v Táboře. Převzetím recenze P.T. editora přinášíme informa o knize těm zájemcům, ke kterým se stejně jako k nám nedostala. -lk-


DOBŘICHOVICKÁ  ALOTRIA  XII.  -  5.9.2015

DOBŘICHOVICKÁ ALOTRIA XII. - 5.9.2015

Autor: Kutílek

Dvanáctý ročník

Agentura Alotrium ve spolupráci s městem Dobřichovice si vás dovoluje pozvat již na 12.ročník jednoho z největších, ne-li největšího festivalu  historického šermu, tance a divadla v České republice. 5. září 2015 vystoupí na zámku v Dobřichovicích okolo  25 souborů z celé republiky.

 

Program začíná v 11:00 a končí ve 22:00.

Vstupné - dospělí 100,-, mládež 50,-, děti do výšky meče zdarma. 

 

   Vedle již tradičních šermířských a tanečních vystoupení uvidíte i komentované ukázky sportovního šermu v podání našich  špičkových trenérů manželů Vincencových z oddílu USK Praha. Samozřejmě   nebude chybět historické tržiště s dětskou lukostřelbou a dalšími atrakcemi pro malé i velké, doplněné dobovým i méně dobovým občerstvením. V pásmu hudby pak opět po roce vystoupí jihomoravská folkrocková skupina Tempus, jejíž tvorba je inspirována hudební skupinou Blackmore´s Night.


Polskie Sztuki Walki

Polskie Sztuki Walki

Autor: Wojciech Zabłocki

Šerm dvouručním mečem a šavlí

Wojciech Zabłocki

Známý polský reprezentant v šermu šavlí Wojciech Zabłocki (* 1930), kromě jiného úspěšný architekt a zručný kreslíř a malíř, vydal již několik knih na téma šermu, ať už se jedná o jeho sportovní vzpomínky (zúčastnil se čtyř olympijských her), historie šavle, anebo nedávno vydané knihy Duely a ženy.

V této starší publikaci (Polské umění boje, 2001), která se nám však dostala do ruky až nyní (2015) se po vzoru autorů starých šermířských manuálů věnuje vormou fiktivního rozhovoru mistra s žákem vysvětlení metodiky šermu dvouručním mečem a polskou šavlí. Zabłocki přitom vychází nejen ze svých zkušeností sportovního šermíře, ale také dlouholetého učitele skupiny historického šermu Gladius (v Polsku se tyto skupiny jmenují "rytířské") a fotografie z vystoupení skupiny na různých festivalech a přehlídkách knihu doprovázejí. Podle údajů mistra existovalo na přelomu tisíciletí v Polsku na60 těchto rytířských skupin a historickému šermu se v nich věnovalo na 900 lidí.

Zabłocki překvapivě doporučuje držet rukověť dvouručního meče u záštity levou rukou, pravá ovládá "páku" zbraně uchopením hlavice jílce. Část knihy věnovaná výuce šermu šavlí konstatuje, že šavle byla převážně jezdeckou šavlí, výcvik také probíhá polskou husarskou šavlí 17. století (samozřejmě replikami), ale jedná o šerm pěší. Také tato metodika nezapře sportovní průpravu mistra, nicméně nejedná se o výuku úpolového sportu, ale o metodiku boje.

Vydalo nakladatelství Aula roku 2001

Pevná vazba, 86 stran, formát A4

Tisk na křídovém papíře, černobílé kresby autora a barevné fotografie

ISBN 83-85275-29-0



SEZNAM RUBRIK A SLUŽEB SERVERU

Války a válečníci | Zbraně a zbroj | Beneš(n)oviny | Uniformy a modely | Mrožoviny | Vojenská technika | Vojenská symbolika | Bojové umění | Miscellanea | Toluenové opojení - galerie | Komická sekce | Hry | Muzea |

...nahoru


 
Vyhledávání

Foto týdne

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.

Výročí: 18. 4. 1945 Do prostoru Ašského výběžku vstoupili první američtí vojáci – průzkumná hlídka 3. praporu 358. pluku 90. divize americké armády pod vedením generála Pattona.


Recenze týdne

Ruská kocovina

Putinův svět a přízraky minulosti