logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Rytíři na Devíně

6. července 2019

Devín je je zřícenina gotického, později slohově přestavovaného hradu, vypínající se majestátně nad stejnojmennou obcí, městskou částí Bratislavy. Zabírá téměř celé temeno hradní skály nad soutokem Dunaje a Moravy. Hrad má jedny z nejpohnutějších ale i nejbohatších dějin z hradních sídel na Slovensku. S existencí někdejšího hradiště se spojuje přítomnost keltského a později římského etnika na našem území. Hrad byl svědkem slávy i pádu Velké Moravy, prvního slovanského státního útvaru na území Slovenska, a byl důležitou součástí soustavy pohraničních pevností Uherského království. Spolu s nedalekým Bratislavským hradem tvoří dvojici významných reprezentantů slovenské národní historie.

V sobotu 6. července (2019) se v areálu hradu konala celodenní velkolepá přehlídka programů nazvaná Rytíři na Devíně. Pořádá ji pravidelně bratislavská skupina Tovaryšstvo starých bojových umení a remesiel (Tostabur, zal. 1964). Je to nejstarší slovenská skupina (nejen) historického šermu a druhá nejstarší v bývalém Československu. Dnes má na 40 členů a její aktivity jsou pozoruhodně všestranné. Kromě šermu se věnuje také historickým tancům, zpěvu a recitaci, předvádí turnaje rytířů na koních a její členové účinkují na divadle i ve filmu; principál Peter Koza, svobodný šermířský mistr, má za sebou také stovky vystoupení, divadelních i filmových choreografií, škol a seminářů, jakož i bohatou publikační činnost.

 

Tento měsíc byl program Rytíři na Devíně věnován historii protitureckých bojů na Slovensku. Areál hradu byl kromě jeviště obohacen o historický tábor, kde si návštěvníci mohli zkusit střelbu z luku či kuše, ochutnat v ?tureckém? stanu orientální kávu či čaj, prohlédnout repliky historických zbraní, občerstvit se a nechat své ratolesti vyzkoušet jednotlivé rytířské dovednosti, včetně projížďky na živém koni. Zážitkem sámo o sobě je ovšem také prohlídka samotné hradní zříceniny, neobyčejně rozsáhlé a vzorně rekonstruované, z níž je nádherný rozhled jak na soutok Moravy s Dunajem, tak na široké okolí.

Ze sobotního programu přinášíme několik fotografií. Den byl bez mráčku a slunečný, bohužel poněkud parný (34 ?C), takže účinkující se pořádně zapotili. O to více lze ocenit jejich profesionální nasazení a samozřejmě také profesionální úroveň jednotlivých částí pestrého a zábavného programu:

* * *

HRDINOVÉ PROTITURECKÝCH BOJŮ ? emotivní vzpomínka plná šermu, věnovaná skutečným osobnostem slovenské historie, šlechticům kteří padli při obraně vlastí proti turecké armádě. Příběh byly komponovány na motivy knihy Miroslava Eliáše Zabudnutí hrdinovia protitureckých bojov (viz Recenze týdne).

 

ORIENTÁLNÍ TANCE

 

 

Premiérové představení MÔJ TAKTO, aneb jak to vypadá, když člověk mění víru častěji než kabát. Komedie, při níž hlavní hrdina střídavě šermuje proti katolíkům a protestantům za účelem osobního prospěchu. Šerm barokními kordy.

Zlatým hřebem programu byl více než hodinový UHERSKÝ RYTÍŘSKÝ TURNAJ, předvedený zde v celostátní premiéře. Jde o oslnivou ukázku bojových rytířských umění nejen v pěších a jezdeckých soubojích, ale také o turnajové srážky dřevce proti dřevci, chytání kroužků na špici kopí, nabírání kroužků šavlí, napichování tureckých "hlav", střelba z luků pěšmé i z koně a další. Turnaj, jehož samotná formální stránka je dokonale propracovaná a zahraná, vrcholí konfrontací rytířských umění uherských rytířů s nečekanou návštěvou z Osmanské říše. Výkony všech zúčastněných, zvláště jejich ovládání koní, byly obdivuhodné. Velkolepý turnaj byl zakončen tancem a škádlivými šavlovými souboji dam s pány.

Posledním bodem programu před závěrečným ceremoniálem byl RECITÁL RENESANČNÍ UHERSKÉ A TURECKÉ HUDBY A POEZIE v podání Petera Kozy a loutnisty Vladimíra Kuny.

Peter Koza vlavo, loutnista Valdimír Kuna vpravo, autor článku druhý zleva... :-)

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.