logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

FRANK BELLAMY: SPAR?AN HEROS

Další pokračování úspěšného seriálu.

Heros, ačkoliv Spar?an, byl vychován jako adoptovaný syn římského generála a sám se také stal římským vojákem. Příběhy tohoto hrdiny jsou vždy trošku nadpřirozené, s podivnými, mysteriozními událostmi. Bellamyho dokáže své kresbě občas vtisknout tísnivou atmosféru. Takové příběhy lze potom těžko zvládnout: konečné rozuzlení může vyvolat v divákovi značné zklamání. Ale většinou to funguje. Bellamy se začal po určitém čase střídat v kreslení s jedním španělským umělcem a bylo znát, že už se tvorbě nevěnuje celým srdcem? Mnoho jeho kolegů zaměstnaných vydatelstvím Eagle dopadlo v pozdějším stadiu podobně. Když Bellamy z nakladatelství odešel, kreslil nějaký čas strip Garthpro Daily Mirror.

 

Frank Bellamy spolu s Frankem Hampsonem jsou považováni za největší umělce, které kdy Eagle zaměstnával. (Bylo by nespravedlivé a vlastně nemožné jednoho vyvyšovat nad druhého - a to proto, že jejich styly a postupy byly naprosto odlišné.)

 

Bellamy se narodil v Ketteringonu, Northamptonshire (Velká Británie), v roce 1917. Po studiích se stal propagačním výtvarníkem. V roce 1939 byl povolán do vojska a většinu své vojenské služby strávil malováním identifikačních znaků letounů. Po válce jej zaměstnávali různí vydavatelé (od roku 1948 žil v Londýně), například Swift (předchůdce Eagla). Jeho prvním comicsem byl Commando Gibs - vlastně reklama na zubní pastu. Potom převzal po MacGillivrayovi strip Monty Carstairs. Prvním jeho celobarevným stripem byl The Living Desert, jenž musel podepisovat jako Walt Disney! Jako umělec na volné noze pak kreslil takové příběhy jako Swiss Family Robinson, King Arthur, Robin Hood, Winston Churchill (obrázkový životopis), Marco Polo a Dan Dare.

 

Zvětšit...

Jeho Dan Dare je dodnes fanoušky přijímán rozporuplně. Jedná se o kultovní comics, vycházející od roku 1950 s delšími přestávkami čtvrt století. Daniel MacGregor Dare je plukovníkem meziplanetárního vesmírného loďstva a prožívá se svými kolegy rozmanitá dobrodružství v boji se zlem na různých planetách. Bellamy převzal strip po původním autoru Hampsonovi a to mu někteří fanoušci nedokázali odpustit. Kromě jiného nezachoval styl Hampsonovy kresby. Daleko úspěšnějšími byly jeho pozdejší comicsy Fraser of Africa, Montgomery of Africa a zde uváděný Heros the Spartan (1962-1966). V roce 1967 změnil nakladatele a kreslil comicsovou verzi televizního seriálu Thunderbirds. V červenci 1976, ještě než dovršil šedesátku, zemřel na infarkt.

 

Bellamy bývá milovníky zlaté éry comicsu srovnáván se svými vzory, Halem Fosterem a Burnem Hogarthem. Mnohými je považován za britského comicsového umělce číslo jedna a z jeho příběhů na nás dýchá nenapodobitelná atmosféra comicsů padesátých a šedesátých let. Něco, z čeho se konzumentům Crwe určitě dělá špatně - a nejen proto je máme rádi.

 

 

? Militaria, Elka Press

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.