logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

THE WIZARD OF ID

Pozoruhodná seriál ze "zlatého věku" komiksu.

Mezi pozoruhodné comicsy militantního zaměření patří na jedno z předních míst rozhodně americký bublinkový seriál Čaroděj ze země Id. Vytvořil jej 9. listopadu 1964 Johnny Hart ve spolupráci s kreslířem Brantem Parkrem.

 

J. Hart se narodil roku 1931 v Endicottu ve státě New York. Výtvarnému umění se věnoval od mládí. Sloužil v korejské válce, kde kreslil comicsy pro tichomořskou mutaci vojenského časopisu Stars and Stripes. Jeho prvním výrazným úspěchem byl comics B. C. (příhody jeskynních lidí z doby pravěké, kteří ovšem řeší stejné materiální i filozofické problémy jako Hartovi současníci). Hart patřil k nejvýznamnějším představitelům comicsového žánru v USA. Parker se narodil v roce 1920. Pracoval jako animátor ve studiu Walta Disneye. Také on si odsloužil několik let u vojska, účastnil se 2. světové války v řadách válečného námořnictva. Po válce pracoval jako propagační výtvarník, v reklamě apod. S Hartem se seznámil v době, kdy žili oba ve stejném městě a Parker byl požádán, aby byl porotcem u výtvarné soutěže na jedné střední škole. Zde jej zaujaly práce J. Harta a od té doby se datuje jejich přátelství. Jejich spolupráce na Čarodějovi ze země Id(v psaní textů se oba střídali) jim vynesla řadu ocenění. Také Parker patřil ve své době k významným postavám žánru.

 

V zapomenutém království Id vládne trpasličí král, věčně nabručený, naštvaný, zlý, hrabivý a krutý, stejně odpudivým podaným, které s oblibou mučí ve sklepeních svého hradu. K jeho dvoru patří zbabělý rytíř Brandolph, věčně opilý šašek Bang, Čaroděj, jehož magie častěji selhává, než funguje, a pokud funguje, tak má mnohdy opačné účinky, než její tvůrce zamýšlel, rytíř Rodney se svérázným smyslem pro humor, potměšilý Duch a Blanche, Čarodějova "horší" polovička?. Čarodějovi se občas podaří zavilého krále obelstít a zlomit tak hrot jeho makabrózních nápadů. Jinak se v podzemí hradu věnuje alchymistickým pokusům a vymýšlení nových kouzel.

 

Příběhy ze země Id jsou stejně "ujeté" jako jejich aktéři. Seriál je nabit ironií, černým humorem, slovními hříčkami, absurdními situacemi. "Co to je chléb?" ptá se například vězeň, jemuž bylo sděleno, že bude držen jen o chlebu a vodě. Jindy přivolá Čaroděj na královo přání po zavlažujícím dešti bouřkový mrak přímo nad jeho hlavu. Některé vtipy a slovní hříčky se opakují vícekrát a vytvářejí tak atmosféru familiárního prostředí, v němž divák radostně čeká na důvěrně známé narážky.

 

Svérázný Hartův humor tlumočí Parker jednoduchou, leč sofistikovanou kresbou s nenapodobitelně charakterizovanými postavičkami. Seriál otiskuje asi 1000 novin po celém světě, dočkal se několika samostatných vydání a byl oceněn řadou mezinárodních cen, například několikanásobně Cenou za nejlepší humoristický strip udělovanou National Cartoonist Society. Čaroděj ze země Id představuje vrchol určitého směru comicsu, který je v dnešní záplavě brutality a crwe terčem posměšků mladší generace jako beznadějná intelektuálština, ale pro nás starší znamená zlatý věk.

 

? Militaria, Elka Press

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.