logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Obyčejní lidé?

Americké museum holocaustu zveřejnilo 116 fotografií nacistických pohlavárů

Fotoalbum obsahující 116 neobvyklých fotografií vyšších důstojníků SS a pohlavárů nacistické strany v koncentračním táboře Osvětim zveřejnil americký Památní holocaustu.

Fotografie vzniklé od května do prosince 1944 zpodobňují strážné a funkcionáře ve chvílích volna, včetně zpívání vánočních koled. Mnoho fotografií bylo snímáno v okamžicích, kdy plynové komory a krematoria pracovaly na plný výkon či nad rámec své kapacity, neboť tak, jak se válka v Evropě blížili ke konci, nacisté vyvíjeli při likvidaci Židů stále hektičtější úsilí. Tento německý  koncentrační tábor v Polsku byl osvobozen sovětskou armádou 27. ledna 1945.

Fotky byly v albu, jež si pořídil Karl Höcker, pobočník táborového velitele. Höckerovo soukromé album obsahuje také fotografii zpěváka s tahací harmonikou a asi 70 SS-manů včetně Josefa Mengeleho, táborové doktora neblaze proslulého svými prapodivnými a krutými lékařskými experimenty. Mengele je vyfotografován s dalšími nechvalně proslulými náčelníky tábora, včetně Josefa Kramera a  Rudolfa Hösse.

Jedinečná kolekce fotografií esesáckého štábu Osvětimi ve chvílích volna, jež  se dostala na světlo poté, co bývalý americký zpravodajský důstojník předal album archivářům Památníku holocaustu.

Mnoho snímků vzniklo v Solahutte, rekreační chatě SS v alpském stylu na okraji táborového komplexu.

Anonymní donátor řekl pracovníkům muzea, že album objevil v jednom frankfurtském bytě, kde bydlel v roce 1946.

Památník výstavu fotografií neplánuje, ale umístil je na svou internetovou stránku.

Album fotografií, stále nalepených na 16 lepenkových arších, obsahuje také osm fotografií Josefa Mengeleho.

Pracovníci musea tvrdí, že se jedná o první hodnověrné fotografie neblaze proslulého táborového doktora, zhotovené v Osvětimi. Existuje jen velice málo fotografií tábora vzniklých před jeho osvobozením v roce 1945.

Pracovníkům Památníku holocaustu (United States Holocaust Memorial Museum) v New Yorku se podařilo datovat konkrétní události v táboře. Jedna fotka skupiny mladých pracovnic SS, sedících v řadě vedle sebe a pochutnávajících si na borůvkách, byla zhotovena stejného dne, kdy dorazilo 150 nových zajatců, kteří byli všichni až na 33 posláni přímo do plynových komor.

Album 116 fotografií si vedl Karl Höcker, pobočník táborového velitele Richarda Baera.

Judit Cohenová, historička muzea, říká, že fotografie jsou poučné z toho důvodu, že ukazují strážné jako tvory, kteří se také chovali jako lidské bytosti.

Přeložil -lk-

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.