logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Mercedes L 3000 a Sturmboot Anhänger Sd. Ah. 108

Přes Severní Dvinu

Každého kitaře, který se věnuje pozemní technice, přestane po nějaké době bavit pořád lepit tanky a zatouží po něčem jiném. Výrobci stavebnic jsou si toho vědomi a firma Dragon už před lety obohatila trh pětatřicetin atraktivními modely německé ženijní techniky, především útočným člunem bojových ženistů, známým jako Sturmboot. Pohon byl vtipně řešen jakousi odrůdou přívěsného motoru s dlouhou vodorovnou vrtulovou hřídelí, který byl místěn na zádi člunu ve vidlici, takže se jím člun jako kormidelním veslem i řídil. Proto si tento pohon vysloužil český název motorveslo. Výrobce z Hongkongu dal na trh stavebnici Sturmbootu v různých variantách a přidal ještě stavebnice ženijních nafukovacích člunů Wehrmachtu. Surmboot jsem si už jednou postavil (viz příspěvek Divize SS Wiking), ale lákalo mě znázornit čluny během přepravy, seskládané do sebe dnem vzhůru na vlečňáku Sd. Ah. 108. Když jsem si z internetu stáhl fotografie resinového kitu 1 : 72 a hlavně detailní záběry tohoto vlečňáku, který si nějaký německý zemědělec předělal na hnojňák, mohl jsem se pustit do stavby metodou scratchbuild z plastikových destiček, profilů Evergreen a v tomto případě i měděného drátu. Jako vlečné vozidlo jsem zvolil model nákladní třítuny Mercedes L 3000 z produkce Italeri. Provedení šasi už neodpovídá současným výrobním standardům, ale pořád je to pěkný vitrínový model. K zaplnění korby jsem použil resinový náklad sudů z produkce MK models a navrch ještě přidal resinový klon malého nafukovacího člunu. Volnou plochu jsem vyplnil velkým nafukovacím člunem Dragon Grober Flosssack 34. Podložka znázorňuje louku někde na břehu Severní Dviny, kde v rámci armádní skupiny Nord potupovala na Leningrad i 6. Panzerdivision, jejímiž znaky jsem doplnil marking vozidel.

 

Zvolil jsem kompozici? "do oblouku", aby mi scénická podložka nevyšla příliš dlouhá a úzká.

 

Volnou plochu v "ohbí" vlečné soupravy jsem vyplnil velkým nafukovacím člunem, který se používal ke stavbě pontonových mostů.

 

Model ze stavebnice Italeri má vysoké postranice korby, takže jsem musel přiložit ještě malý nafukovací člun.

 

Model Mercedesu L 3000 vypadá velmi pěkně a to, že nemá modelové šasi, není po osazení na podložku vidět.

 

Spodní plochy jsou natřené barvou H29, horní H156 a poté H145 zesvětleny středy větších ploch. Šasi a disky kol jsou přetupovány H156, aby špína a bláto zůstalo jen v prohlubních. Nakonec je celý model přetřen směsí anilinových barev černá a hnědá ve funkci washe.

 

Detailnější záběr nákladu. Spáry mezi barely nejsou na resinovém odlitku příliš čisté, takže se mi hodilo, že jsem barely mohl překrýt nafukovacím člunem.

 

Na záběru kapoty a řidičské kabiny je vidět na pravém blatníku znak 6. tankové divize Wehrmachtu - žlutá sekera.

 

Malý nafukovací člun je odlit z resinu včetně obvodového lana. Všechny ostatní lanová oka jsem doplnil.

 

O stavbě vlečňáku Sd. Ah. 108 jsem uvažoval už dlouho, ale musel jsem počkat, až se na internetu objevilo dostatek fotografií, a v bazaru zakoupil další model Sturmbootu. Byl již slepený a natřený, ale stál třetinu nové stavebnice.

 

Na vlečňáku se vozily až tři čluny, naskládané dnem vzhůru do sebe. Dvě motorvesla byla uložena pod nimi, motory dozadu, a značně přesahovala. Třetí bylo uložen mezi nimi, motorem dopředu, a prakticky nebylo vidět. Kvůli úspoře materiálu jsem použil jen dva čluny.

 

Bez fotografií zachovaného vlečňáku, předělaného na zemědělský povoz, by nešlo ztvárnit nápravy, hlavně otočnou přední. Kola mi zbyla ze stavebnic Tamiya Flaku 30 a 38.

 

Rezerva vlečňáku byla umístěn na rameni na zádi a zřejmě měla chránit motory před poškozením při couvání nebo při manévrování v terénu.

 

Povolená vázací lana mají vyvolat dojem, že nejhornější člun již byl složen.

 

Velký nafukovací člun ve stavebnici Dragon Grober Flosssack 34 má pouze tři hlavní díly (dvě poloviny dělených plováků a dno s podlážkou), ale 18 titěrných úvazů, které je třeba nalepit po obvodu jak zvenku, tak zevnitř.

 

Kroucená nit, která je ve stavebnici přiložená, aby se použila jako obvodové lano, je příliš tenká. Nahradil jsem ji krouceným provázkem ze zásob. Voda je vyrobena z vosku modrých čajových svíček, zpěněné hřebínky znázorněny bílou akvarelovou barvou.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.