logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Modely Panther A a Bergetiger

Už to nestihli!

Ačkoli se v dubnu 1945 v Berlíně a jinde v Německu stále bojuje, v tomto městě někde na francouzsko-německé hranici válka před několika hodinami skončila. Americká kolona je ráno po krátké přestřelce obsadila, zbylé německé vojáky zajala, nechala na místě pár zajišťovacích hlídek a hned se hnala dál. Město je rozbito na padrť bombardováním a německý běženec, kdysi dobře situovaný člověk, snad lékař, právník nebo bankéř, jde radši parkem. O rodinu přišel, v kufru a ruksaku si nese veškerý majetek, kde bude večer spát, neví.

Když dojde k lavičce, aby si odpočinul, otevře se mu pohled na trávník a zůstane zaskočeně stát. Trávník zaplňují dvě obrněné obludy. Zřejmě zde začala v polních podmínkách pod širým nebem výměna motoru tanku Panther. Blíže stojí Panther A pokrytý zimmeritem, cementovou pastou, která zabraňovala, aby se na pancíř přichytily magnetické nálože. Vedle tanku leží na dřevěných podkladcích nové, čerstvě zimmeritem opatřené a ještě nenatřené pláty přídavného pancéřování, hlavně je však vidět napůl rozebranou velkou bednu s novým tankovým motorem, benzínovým invertním dvanáctiválcem Maybych HL230 P30. Vstupní otvory jsou stále zajištěny dřevěnými zátkami. Těsně za Pantherem stojí kolmo k jeho zádi vyprošťovací tank Bergetiger. Je zde zřejmě ve funkci jeřábu, na vytočené věži s jeřábovým výložníkem místo hlavně kanonu je zavěšen pancéřový kryt motorového prostoru, vyšroubované svorníky leží v kyblíku a na celtě je vidět nástrčkový a trubkový klíč s dlouhou násadou.

To náš muž nevidí, nevidí ani modrý barel s nemrznoucí směsí, který stoji za Bergetigerem. Kdyby ho viděl, určitě by si pomyslel – to ti šílenci by chtěli válčit ještě další zimu?! I tak je vyděšen a uklidní se teprve, když zjistí, že oba stroje jsou opuštěné.

Jejich osádky již výměnu motoru nestihly dokončit a teď pochodují do amerického zajetí.

Kit Bergetigeru firmy Italeri jsem slepil v listopadu 2001 a nějakou dobu nevěděl, jak ho uplatnit. Jedná se totiž o velmi podivný stroj, jenž existoval v pár kusech, z nichž se žádný nezachoval. Zbyly jen dvě, možná tři nepříliš jasné fotografie vraků. Z nich vyplývá, že z tanku byl vymontován kanon a na věž navařeny úchyty jeřábového výložníku, který se pákovým mechanismem zvedal pomocí náměrového zařízení kanonu, jež muselo ve věži zůstat, stejně jako odměrové,aby se dalo jeřábem otáčet. Na záď věže pak byl navařen ruční vrátek s klikami. Celá úprava postrádá smysl, neboť znehodnocuje vynikající těžký tank, kterých měli Němci zoufalý nedostatek, a mění je v neplnohodnotné vozidlo, které nemělo ani těžký vrátek, ani ostruhu, aby mohlo sloužit jako skutečný vyprošťovací tank. Místo toho disponovalo pouze slabým jeřábem s ruční obsluhou, která by při vytočené věži musela při točení klikami stát ve vzduchu! Dochované fotografie totiž neukazují žádné plošiny pro obsluhu vrátku, které však vozidlo logicky mít muselo. Takže jsem si představil, jak by je asi v polních dílnách co nejjednodušeji vyrobili, a podlé té představy doplnil.

Až začátkem roku 2006 jsem v Levných knihách náhodou narazil na výprodej stavebnic a pořídil si za 350 Kč kit středního tanku Panther A firmy Heller (prý to byly výlisky Italeri). Porušil jsem svou zásadu nestavět klasické tanky (kromě Shermanů, pro něž mám slabost), nekupte to však za ty peníze, a tank ihned postavil. Překvapil mě svým impozantním zjevem a přivedl mě na myšlenku vytvořit výše popsanou scénu. Podložka však vznikla o nějaký ten rok později.

Domnívám se, že scénická podložka „Už to nestihli“ patří k mým nejpovedenějším. Rovný terén je pro park daný lavičkou. Ttypické a dramatické nakupení tanků je v kontrapunktu s figurkou civilisty.

Přestože existují dokonalejší stavebnice Pantheru, působí kit firmy Heller dostatečně impozantně. Navíc jsou díly odstříknuty se zimmeritovým povrchem, nebo obsahuje zimmeritové panely k obložení korby.

Totéž platí o stavebnici Bergetigeru firmy Italeri.

 

Celý model je natřen barvou H 94, pruhy jsou provedeny zelenou křídou a fixovány Bistrolem, do něhož jsem vmíchal černý prach z rozdrcené křídy.

Detail vrátku s obslužnými lávkami. Vrátek je ve stavebnici velmi slušně proveden, lávky jsem vyrobil a doplnil. Desky jsou z dřevěné dýhy, konstrukce z profilů Evergreen, lano z pletené šňůrky.

Barel s nemrznoucí směsí a ručním čerpadlem jsem umístil do prázdného pravého předního rohu, aby opticky vyvážil lavičku a figurku.

Záď Bergetigeru s kryty výfuků. Stopy po tankových pásech jsou provedeny do zaschlého terénu ostřím šroubováku a zvýrazněny hnědou a černou křídou. Vadou však je, že na ventilačních otvorech nad motorovým prostorem chybí drátěná víka. Tehdy ještě fotolepty nebyly a vyrábět se mi je nechtělo.

Figurka a lavička jsou produkty firmy Plus Model.

 

Závěsy plátů přídavného pancéřování jsem doplnil, na hranách a jinde zimmerit „oprýskal“. Blatník je vpředu pokřiven, čehož se dá docílit opatrným nahřátím nad svíčkou a deformováním za tepla. Je to však metoda na ostří nože. Pásy jsou ošetřeny řídkým hnědým filtrem (wash) a poté dokončeny hnědou a šedou křídou.

Zákoutí mezi tanky poskytlo vhodné místo pro bednu s náhradním motorem. Musel jsem ji umístit tak, aby byla v dosahu jeřábu. Motor je resinový doplněk firmy Verlinden.

Základní kamuflážní barvou je H94, skvrny HB8 a H113. Dokončení horních ploch je provedeno řídkým filtrem černé barvy, spodní plochy pak dostaly hnědý filtr. Jak je vidět, filtry se dají nanášet i štětcem.

Detail ukazuje pancéřový kryt nad motorem Pantheru zavěšený na jeřábu, kbelík s vyšroubovanými svorníky a klíče rozložené na celtě.

Věž Bergetigeru s konstrukcí jeřábu. Je vidět vzpěra spojující výložník s kanonovým štítem, což napovídá, že výložník se zvedal náměrovým zařízením. Za ní je však vidět další vzpěra, která výložník pevně spojuje se střechou věže. Pojistka pro obzvlášť těžká břemena?! 

  Ruksak jsem figurce přidal. Je to resinový doplněk z produkce firmy MK Models.

Celkový pohled na střední tank Panther A, podle markingu stroj, který v létě 1944 přináležel ke 2. tankové divizi. Jestli by přežil bitvu v Ardenách a dočkal se jara 1945, výměnu motoru by určitě potřeboval.

Celkové aranžmá podložky zachycuje „letecký“ pohled.

 

 
Datum: 19. 10. 2012 22:08:39 Autor: QF17
Předmět: Nemám co dodat=1+
Každá diorama má svůj specifický náhled na situaci určitém čase a období. Ta tvá je téměř dokonalá, ale ... Mám dlouho v přípravě Stug 40ausG , opravdu si vybírám, kterému modelu bych měl dát "život kitu".A jsem velice překvapený, že někdo dokáže ocenit Sherman M4. Je to "panzer" všemi opomíjený, ale sloužil ještě od vzniku 50let na žhavém východě.
Datum: 20. 10. 2012 12:38:22 Autor: QF17
Předmět: A teď to ale..
Sice ty dvě plošiny u vrátky vypadají věrohodně, tak tam nepatří a to proč? Protože věž tanku měla-+ 1m na výšku a případná obsluha vrátku by musela při manipulaci ležet. Věž se vždy otočila o několik stupňů a pochybuji, že o celých 80 st. Dále mám pochybnosti o použítí Berge VI ve Francii. Jinak perfektní. Odkaz: http://ww2drawings.jexiste.fr/Files/1-Vehicles/Axis/1-Germany/07-Others/Bergepanzers/Bergetiger.htm
Datum: 20. 10. 2012 13:48:22 Autor: QF17
Předmět: A k čemu Bergetiger sloužil??
Jsem to prostě já, Bergetiger sloužil jako manipulační stroj-jeřáb pro manipulaci a pokládání náloží. Byl přidělený k jednotce demoličních strojů Borgward. Bergetiger nesloužil jako vyprošťovací tank. A teď si musím opět prohlédnou krásné modely od pana F.N.
Datum: 20. 10. 2012 14:36:50 Autor: Mrož
Předmět: Díky za info
to jsem opravdu nevěděl a proto mi tenhle "Bergetiger" vrtal hlavou. Snad mě omlouvá, že v posledních dnech války se používalo to, co bylo po ruce, tedy i tento manipulační stroj - jeřáb k výměně motoru. Franta "Mrož"
Datum: 20. 10. 2012 21:45:41 Autor: QF17
Předmět: No jasně,
v podstatě Němci brali vše na konci války, skoro jako smrt. Motor určitě kladka vytáhla jako špunt, ale opravdu se Berge našel v Itálii(spojenci taky nevěděli k čemu je), byl údajně zasažený do věže. Musel bych ještě dohledat, ale proč? Kdo zná přesné určení? Málo kdo.
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.