logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Samohybné houfnice M7, M8, autocisterna CCWK a Wyllis Jeep

Americký autopark

Při postupu Německem na jaře 1945 přenocovaly americké jednotky na náměstích obsazených měst, která se tak proměňovala v autoparky vojenské techniky. To se stalo inspirací pro scénu, jejímž základem je vakuformový výlisek dlážděné plochy. Na něj jsem umístil zleva doprava samohybnou houfnici M7 Priest na podvozku tanku Sherman s houfnicí ráže 105 mm, samohybnou houfnici M8 na podvozku tanku Stuart s krátkou 75mm houfnici, dále autocisternu na podvozku nákladního automobilu General Motors CCKW a nakonec nezbytný džíp.

Nejstarším modelem je M7 „Priest“, který jsem slepil ještě v minulém století ze stavebnice Italeri, jež vznikla už v 80. letech. Vedle stojící M8 jsem naopak dokončil letos v únoru, i když opět ze staré stavebnice Tamiya, která přišla na trh již v roce 1979 a byla zkonstruována jako hračka na elektrický pohon.  Z vedlejší uličky pak vyčuhuje cisterna na pitnou vodu, kterou pod názvem „Water Tank Truck“ dala na trh firma Italeri v roce 1980 a sestavil jsem ji v roce 2014. Nu a Wyllis Jeep je též z produkce Italeri ze zhruba stejné doby. 

 

Celkový pohled na scénu. V pozadí je chodník zasypán sutí, které částečně obepíná i reklamní sloup.

Pohled více zepředu umožňuje lépe srovnat velikost jednotlivých vozidel.

Záběru zezadu nejvíce dominuje cisterna na pitnou vodu a je též vidět reklamní sloup.

Polodetail ukazuje Wyllis Jeep a cisternu CCWK. Dnes se za lepší stavebnici džípu v měř. 1 : 35 pokládá Tamiya. I přes datum vzniku je cisterna na podvozku nákladního automobilu 2,5 t stále hezkým modelem, natolik detailovaným, že stojí zato nechat dveře do řidičské kabiny otevřené.

Též model samohybné houfnice GMC (Motor Gun Carriage) M8 byl na svou dobu  dobře detailován, takže jsem do interiéru doplnil pouze sedačky řidiče a radisty.

Detailnější záběr autocisterny ukazuje doplňky na zadním blatníku, které jsem kvůli oživení přidal.

Samohybná houfnic M7 dostala přezdívku „Priest“, tady „páter“, podle věžovitého střeliště pro půlpalcový kulomet Browning, které vojákům připomínalo kazatelnu.

Džíp je slepený „z krabičky“, bez jakýchkoli úprav.

Na reklamním sloupu jsou ještě plakáty z lepších dob, ale též smuteční fotografie Vůdce v černém rámečku.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.