logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

SdKfz 164 Nashorn a Lastkraftwagen 3,5 t AHN

Prázdné muniční bedny vyhoďte ven!

Německý stíhač tanků SdKfz 164 původně dostal bojové jméno Hornisse (sršeň), ale na Hitlerův rozkaz byl přejmenován na Nashorn (nosorožec). Protitankový kanon PaK 43/1 ráže 8,8 cm má dával dostatečnou palebnou sílu k probíjení pancéřování všech spojeneckých tanků a podvozek, kombinovaný z dílů osvědčených tanků Pz III a Pz IV, velmi dobrou pohyblivost. Patřil k nejlepším protitankovým zbraním Wehrmachtu a počet jeho obětí činí tisíce, neboť jsou známy stroje, které samy zničily více než sto nepřátelských tanků. Ze stíhačů se sestavovaly samostatné těžké protitankové prapory (Schwere Panzerjägerabteilungen), ale kvůli nízké produkci pouhých 494 vozidel se jich podařilo sestavit pouze šest. Za jediný nedostatek se dá pokládat vysoká silueta a otevřený bojový prostor. Samozřejmě toto atraktivní vozidlo nemohlo uniknout výrobcům plastikových stavebnic. S první přišla firma Dragon již v roce 1992 a průběžně ji modernizovala až do roku 2018. V roce 2010 začala díly stavebnice přebalovat firma Cyber Hobby a upravila je pro velitelskou verzi. Svou stavebnici Dragon jsem sestavil v roce 2011 a poté model 10 let čekal na polici, než jsem jej osadil na podložku.

 

Jelikož jsem si zvolil marking Nashornu neznámé tankové divize ze západní fronty, rozhodl jsem se nakonec k němu přidat nákladní automobil Renault 3,5 t AHN. Těch ukořistili Němci ve Francii velké množství a Renault je pro Wehrmacht vyráběl až do invaze v létě 1944. Byl to silniční náklaďák křehké konstrukce, který se na horších komunikacích na východní frontě rychle rozpadl. Jeho pěknou stavebnici v měř. 1 : 35 dala v roce 2014 na trh firma ICM a o rok později skříň v sanitní verzi. Základní verzi převzala Tamiya a stavebnici nabízí spolu s FlaKem 3,7 cm. Stavba je snadná a bezproblémová, počet dílů není nadměrný a je v souladu s propracováním detailů.

 

Námětem scény je stíhač tanků Nashorn, maskovaný stohem sena, jehož osádka doplňuje munici z nákladního automobilu Renault AHN.

Záběr nabízí pohled do nekrytého bojového prostoru Nashornu.

Vozidla jsou co nejblíže u sebe, aby se granáty nemusely přenášet daleko.

Mohutný kanon PaK 43/1 ráže 8,8 cm měl poměrně velká odměr. Výřez v čelním pancíři kryl válcový štít.

Bojový prostor skýtal osádce dostatek místa pro obsluhu kanonu a dostatečnou obranu proti pěchotním zbraním. Se střepinami to bylo horší, neboť neměl strop. Na východní frontě osádky v zimě značně trpěly a existují fotografie, které ukazují Nashorn, jak za sebou vleče na smyku dřevěnou boudu.

Na bližším záběru je lépe vidět nůžkový dalekohled velitele a MG 34 na protiletadlové lafetě.

Podvozek vyrobila firma Alkett při použití dílů Pz III a Pz IV. Z toho druhého převzala uspořádání pojezdových kol, z Pz III například hnací kola a jejich boční převodovky.

Stavebnice Renaultu AHN je nad korbou vybavena laťovou konstrukcí, kterou jsem překryl maskovací sítí z fotoleptu.

Renault AHN byl řešen jako trambus, což mu dávalo poněkud exotický vzhled.

Maskovací síť z fotoleptu nevypadá tak dobře, jak jsem si představoval. Z obinadla se dá docílit lepší výsledek.

Zbývá vyložit ještě čtyři bedničky, zbytek je určen pro jiné dělo.

Stavebnice má oddělené disky a realistické pneumatiky z měkčeného plastu. Zajímavější je však podstatně menší průměr kol než u běžné třítunky.

Scénu jsem oživil figurkou s granátem na rameni.

Stoh sena je vyroben z instalatérské koudele na konstrukci, která kopíruje skutečný stoh se slámou na třech sbíhajících se kůlech s vodorovnými příčkami.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.