logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Nori

Ministr obrany vyznamenal izraelského plukovníka Noriho Harela

V pátek 13. října 2006 přijal ministr obrany Jiří Šedivý izraelského občana Nori Harela s manželkou Hanou a udělil mu Záslužný kříž ministra obrany České republiky III. stupně.

Záslužný kříž byl plukovníku Harelovi udělen za hrdinství během 2. světové války, za spolupráci s Ministerstvem obrany ČR a za pomoc Vojenskému historickému ústavu při získání vzácných exponátů a informací o osudech dobrovolníků, kteří odešli z Československa bojovat za nezávislost Izraele.

Sedmasedmdesátiletý Nori Harel je jedním z posledních žijících izraelských vojáků, kteří v roce 1948 bojovali za nezávislost židovského státu.

Narodil se v Německu, ale po nástupu Adolfa Hitlera k moci jeho rodina utekla do Českého Těšína. Zde mu zemřela matka. Když v roce 1938 obsadili Těšín Poláci, musela jeho rodina utíkat před Hitlerem podruhé. S bratrem a otcem se chtěli dostat do Palestiny, ale po cestě je zajali Rusové a poslali na Sibiř. V gulagu všichni tři pracovali asi dva roky, když se bratr přihlásil do armády generála Ludvíka Svobody. Úřady ho ale poslaly do Rudé armády.

Díky tomu se mohli dostat z gulagu. Bratr zanedlouho po vstupu do Rudé armády padl. Nori Harel s otcem a odjeli pracovat do kolchozu v Kyrgyzstánu. Tam otec onemocněl a zemřel. Nori ve svých třinácti letech zůstal sám. V roce 1945 se rozhodl vrátit do Československa, ovšem v Českém Těšíně zjistil, že z celé velké rodiny zůstal naživu pouze bratranec. Ten ho poslal do Liberce na vojenskou školu leteckých mechaniků.

Když se psal rok 1948, vystěhoval se do Izraele, vstoupil do armády a zúčastnil se války za nezávislost. Měl na starosti spitfiry a messerschmitty. Ty pocházely z Československa, které poskytlo Izraeli 85 letounů a vycvičilo okolo dvou set izraelských letců.

Po ukončení své vojenské kariéry v hodnosti plukovníka vedl Nori Harel sedm let leteckou továrnu Cyclon. Nyní působí jako letecký konzultant.

?Vydal jste se dlouhou, náročnou a nebezpečnou cestou. Cestou odvahy, pevné vůle a statečného srdce. Střelka vašeho osobního kompasu, vašeho života, vašich dnů vždy směřovala k pólu hodnot, které jsou tak drahé našim zemím i našim národům. Oba naše státy jsou si v mnohém blízké,? řekl plukovníku Harelovi při předání Záslužného kříže ministr obrany Šedivý.

Nori Harel uvedl, že si ocenění velmi váží. Poděkoval za velkou pomoc Československa Izraeli v roce 1948. ?Byli jste jediní, kdo nám tenkrát podal pomocnou ruku. Nevím, jestli by Izrael bez vaší podpory vůbec přežil,? řekl.

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.