logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Irácké pohraniční pevnůstky

Návrat do středověku?

Spojené státy opevňují irácké hranice ? doslova. Saddamovy gardy střežily hlavní silnice velice důkladně, i když nikdy tak neproniknutelně, jako byly střeženy hranice v klasickém policejním státě SSSR. Ale většina 3600 kilometrů pozemní hranice byla poseta pevnůstkami, obyčejně od sebe vzdálenými 25?30 kilometrů. Každká pevnůstka měla posádku asi pětatřiceti pohraničníků. V některých oblastech byly každé 4 km ještě další opevněné body. Většina těchto pevnůstek je dnes v havarijním stavu či zcela zničena. Američané plánují vybudovat sérii 300 opevněných základen či pevnůstek a vytvořit nové pohraniční vojsko o síle 12 000 vojáků. Zatím je dokončena či ve výstavbě teprve asi polovina pevnůstek a základen.

Mnoho z pohraničních základen jsou betonové pevnosti se čtyřmi věžemi a kovovými dveřmi a branami. V každé pevnosti je zpravidla posádka pětadvacet až pětatřiceti vojáků střídajících se ve směnách (někteří jsou vždycky na hlídce, anebo u silniční uzávěry). Každá ze čtyř věží má rovněž tři střelecká stanoviště. Každá pevnost má také dva generátory a některé místnosti mají klimatizaci. Pevnosti jsou vybaveny zásobou pohonných hmot, potravin a vody, aby vydržely několikadenní obležení. Mnozí pohraničníci zatím bydlí ve stanech či v polorozpadlých pevnůstkách ze Saddamovy éry. Tábory pohraničníků jsou často terčem puškové a minometné střelby pašeráků a teroristů. Přesné rozměry pevností se liší, ale zpravidla mají půdorys 12 x 12 metrů, stěny vysoké 5 metrů a věže 7,5 metru. Stěny jsou dostatečně silné, aby odolaly kulometné palbě. Američané naléhají na Iráčany, aby každou pevnost vybavili sensory, které by umožnily hranice skutečně neprodyšně uzavřít. Iráčané, včetně pohraničníků, však do toho moc chuti nemají. Korupce mezi pohraničníky má dlouholetou tradici, neboť úplatky od pašeráků tvoří hlavní část jejich příjmu.

Irácké hranice mají celkovou délku 3631 kilometrů (1458 s Íránem, 181 s Jordánském, 242 s Kuvajtem, 814 se Saudskou Arábií, 605 se Sýrií a 331 s Tureckem). Na hranicích s Iránem a Sýrií budou pevnůstky postaveny jako první, protože zde dochází k nějvětšími počtu ilegálních přechodů.

 

 
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.