logo-militaria.jpg, 41 kB
logo-militaria-2.gif, 9 kB

Tématický server
z oboru vojenství

logo-elka-press.gif, 3 kB

Zas ty Gripeny...

....pořád někdo zpochybňuje ten nákup...

V poslední době se množí informace o poruchách nových stíhaček JAS-39 Gripen a proto naše redakce vyslala Martina Literu na leteckou základnu do Čáslavi kde jsou tyto nové stroje, přijal ho tiskový mluvčí základny major Libor Pitotka a odpovídal na položené otázky.

ML - Dobrý den pane majore Pitotko děkuji Vám za Vaše pozvání ale přejděme k věci. V poslední době se objevují stížnosti na nové Gripeny například již přelet ze Švédska neměl zrovna hladký průběh co Vy na to říkáte?

Maj. P. No i já přeji Dobrý den no a co se problémů týká jak sám jistě víte o přelet se pokusilo sedm Gripenů a dolétlo jich šest což představuje 14,28 % ztrátu při přeletu což je plně v normě NATO...

ML. . a ty poruchy jak při přeletu tak i nyní ?

Maj.P. . no je pravda že se při přeletu vyskytly potíže ale jenom lehké ta nejzávažnější byla když nám podplukovník Klapka létal asi 40 minut nad Baltem protože nevěděl kam má dál letět nebo' mu navigační mapa v palubním počítači končila asi 40 km před polským pobřežím naštěstí kolem letěla pravidelná linka ČSA Helsinky- Praha a ta ho dovedla na mateřskou základnu No a nynější závada displeje nebyla nic závažného po startu se ve výšce 6.000 m přepnul samovolně displej z letových dat na kanál MTV, něco podobného se dělo i na ruských Migách tam se dosažení této hladiny přepnuly palubní hodiny na moskevský čas a autopilot začal letadlo stáčet východním kursem.

ML. ... no a jak tu situaci řešil pilot v tom Gripenu?

Maj.P ... no ehmm (smích) víte pane redaktore co děláte v autě když Vám něco drnčí pod palubní deskou! Bohužel západní avionika je na otřesy citlivá a tak došlo k výpadku displeje.

ML. Tak to již chápu ,další námitky se týkají toho že Gripeny nemají výzbroj co Vy na to ?

Maj.P. No za prvé se domnívám že Gripen je natolik odstrašující stíhačka že odradí každého případného útočníka nebo teroristu od útoku.

ML. .. jistě to jde o útoky teroristů ale co když půjde třeba o střet se superstíhačkou jakou je například ruský Suchoj Su-35 ?

Maj.P. . no tak ten se mihne kolem našeho Gripena tak rychle, že ho náš pilot ani nezaregistruje tak se domnívám že tato otázka je bezpředmětná,ale pojďme zpět k té výzbroji ?! Od USA jsme dostali rakety Sidewinder a byl to dar je pravda že nás trochu překvapilo ,že na přepravních bednách pod novým nápisem AFB Caslav - Czech Republic bylo možno i vidět AFB Al - Hussain - Irak 1985, ale to bylo tak všechno co by mohlo být zpochybňováno navíc se nám podařilo odpálit již úspěšně celou jednu raketu a perfektně zasáhla cíl o rozměru 500 x 500 m což jak sám uznáte je extrémní přesnost.

ML. Jistě to je ale co ostatní výzbroj?

Maj.P No tak zde mám pro Vás dobré zprávy ,velice rychle přišly nabídky od našich a zahraničních výrobců například firma ODS prostřednictvím svého šéfkonstruktéra kandidáta raketových věd ing.Petra Nečase nabídla svoji novou raketu vzduch -vzduch BlueBird XM-2005 "Kotův lomcovák" ,která je velice nebezpečná nebo' se při odpálení z letounu nevypočitatelně motá při letu k nepřátelskému letadlu a jeho pilot proto neví kdy a jak ho střela zasáhne.Jako další nám pak poslala nabídku slovenská HZDS Company se svojí raketou vzduch -země ing.V.Mečara Slovačisko VZ- DR "Takovů ti jí jebněm" dále pak již mohu zmínit Spolanu Neratovice se svojí speciální bombou GBU-1000 "Chlórová prda" a nebo proti -betonovou bombu "Dick Gerhard" s naváděcím čidlem chlazeným 12 stupňovým Gambrinusem kterou vyrábí Sudeto-německý ladsmanšaft, tak jak vidíte pane redaktore tak výzbroje je dost.

ML. No a co pane majore toliko zmiňované offsety jak tam to vypadá?

Maj.P. No zde nemohu tak úplně říci skutečný obraz nebo' to je otázka pro ministerstvo průmyslu ,ale jeden případ znám tady od nás z Čáslavi zde dostala paní Liběna Škrobová majitelka zdejší prádelny a mandlovny kontrakt od konsorcia BEA/Saab za celých 48.000 Kč ročně a jde o praní spodního prádla pro piloty jenž létají na Gripenech a pokud bude klient spokojený tak dojde k rozšíření kontraktu o spodní prádlo pilotů maďarských a jihoafrických Gripenů tak jak sám vidíte offsety se již plní.

ML. Není to kvůli těm závadám pane majore?

Maj.P. To je utajovaná informace a proto promiňte.

ML. Děkuji Vám za rozhovor pane majore.

Maj.P I já Vám děkuji a jak zde v Čáslavi říkáme "Zlom knipl!"

 
Datum: 16. 06. 2005 12:32:31 Autor: Tomáš Andrlík
Předmět: Slaboduché...
No doufal jsem, že mě autor článku alespoň objasní nějaké konkrétní záležitosti co se týká našich nových stíhaček. To co jsem si ale přečetl je zjevně výplod hodný mysli pubertálního středoškoláka, který se takovému článku může zasmát.. Prosím takové věci raději ne.. Mezi zcela serioznímy články tento působí jako pancéřová pěst na ruský tank..
Datum: 16. 12. 2005 15:19:43 Autor: gauron
Předmět: Co dodat
Na to nema cenu reagovat, nebot jsem zvykly psat pouze slusne a zde by to bez urazek asi neslo. BTW: april je 1. dubna, ne 14. cervna, ale to jen tak pro informaci.
Datum: 14. 01. 2006 21:54:13 Autor: Dalibor Hajda
Předmět: hledam pritele Stanislava Literu
Prosim autora clanku o gripenech -zda neni v nejakem pribizenskem svazku a tim kontaktu s panem Stanislavem Literou -byvalym hercem v Kladne -ktery se mnou pobyval na neurochirurgii v Hradci Kralove.Za jakoukoliv zpravu jsem Vam vdecen -dekuji Dalibor Hajda Tyn nad Becvou
Datum: 07. 04. 2006 12:38:24 Autor: Mirek
Předmět: přesnost
Přesnost raket 500x500 m = úžasná přesnost. Tak nevím kdo je tu za blbce čtenář nebo uživatel raket?
Datum: 08. 04. 2006 11:02:44 Autor: mira023
Předmět: přesnost
Cenzura Měl jsem zde komentář k této větě "raketa perfektně zasáhla cíl o rozměru 500 x 500 m což jak sám uznáte je extrémní přesnost" Jako kapitán v záloze sloužící dříve i u vojska PVO je pro mne tato věta neuvěřitelná??? Rakety s touto přesností ? Proboha proti jakým cílům jsou určeny?? Jaký cíl je rozměru 500 x 500m??? Zamyslete se Mirek
Datum: 07. 12. 2007 19:07:56 Autor: Jozef 2
Předmět: :-)
Miro, v klídku si to přečti ještě jednou a zasměj se. V opačném případě si budem něco myslet o dústojnících PVO byť EX....
Přidat komentář

 





Vyhledávání

Foto týdne

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.

Hliněné granáty s roznětkou. Z výstavy Baroko v Národním muzeu.


Recenze týdne

Ukrajina

Osobní svědectví a geopolitické pozadí rusko-ukrajinské války.